България на дъното сред страните в ЕС по индекс за корупция

Според данните на международната организация „Трансперънси интернешънъл” у нас остават значителни проблеми с върховенството на закона и олигархичното влияние

България остава на дъното сред страните в Европейския съюз в годишния Индекс за възприятие на корупцията на международната организация „Трансперънси интернешънъл”. В доклада не се отчита особен напредък. Според данните, в България остават значителни проблеми с върховенството на закона и олигархичното влияние.

Тази година страната ни е позиционирана на 67 място в годишния Индекс за възприятие на корупцията, който изследва 180 държави. Страната ни е на дъното на класацията спрямо всички страни-членки на Европейския съюз заедно с Унгария, Гърция, Румъния и Малта. България има 45 от общо 100 точки, което показва системен проблем за справяне с корупцията, каза Калин Славов от „Прозрачност без граници“:

„Това, което е направено на полето на антикорупцията, до голяма степен остава на хартия. Този подход да се отчетем пред тези, които ни проверяват, не е ефективен. Западният маниер на учтивост може да заблуди, че сякаш са ни повярвали, но всъщност не е така“, коментира Славов.

Индексът за корупция в десетгодишен план е показателен за процесите у нас, заяви Ваня Нушева:

„Едно много слабо и неуверено движение в посока модернизиране на институциите, прозрачност, отчетност и противодействие на корупцията. Индексът на България все още не успява да достигне стойности 50 пункта, които са показател за справяне с корупцията“, допълни Нушева.

Според данните на организацията, страните с най-добри резултатите за справяне с корупцията са Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия и Сингапур. С най-ниски показатели са Йемен, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Сомалия.