България на протест! Стотици миньори и енергетици защитиха въглищните централи

Енергетици и миньори от много въглищни и газови централи и мините в цяла България излязоха на протест в знак на съпричастност към работниците от „Марица изток“. Към протестните действия на места се включиха и семействата на работниците и граждани. Целта на националния протест бе запазването на бъдещето и независимостта на българската енергетика, а не само на работните места на енергетиците и миньорите.

Работниците от топлофикационните дружества коментираха, че като представители от един сектор са решили да подкрепят хора, които от дни са на магистралата и които защитават интересите на сектора. Служителите на централите заявиха, че с протестните действия вече близо над две седмици се защитава не само тяхното бъдеще, но и това на цялото българско общество.

По време на протеста работниците от различни централите в страната коментираха, че преходът към зелената енергия трябва да се случи по един плавен и справедлив начин, без икономически и социални последици за страната. Те изразиха притеснение, че с прибързани действия е възможно от страна износител, България може да стане зависима от внос на електроенергия от други страни.

Протестиращите обясниха, че подкрепят колегите си от „Марица Изток“ и техните искания. Солидарни с колегите си, представители на отделни топлофикации изчетоха и декларации в тяхна подкрепа.