България отново е член на Европейския шахматен съюз

В писмото, подписано от президента на европейския шахмат Зураб Азмайпарашвили, се казва, че БСФШ вече може да регистрира състезатели и отбори, които да участват в европейските шампионати и турнири

Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) е приета за член на Европейския шахматен съюз (ECU). Това се е случило на заседание на борда на съюза на 21 януари. Членството е временно, като финалното решение за него трябва да бъде взето на генералната асамблея на съюза през тази година.

 

В писмото, подписано от президента на европейския шахмат Зураб Азмайпарашвили, се казва, че БСФШ вече може да регистрира състезатели и отбори, които да участват в европейските шампионати и турнири.

 

Българската спортна федерация по шахмат беше създадена в началото на октомври след обединение на четири други федерации. Чрез нея България получи покана за участие на европейското отборно първенство за жени, където българският тим спечели титлата. По време на европейското се проведе и конгресът на ECU, в който Василев участва и България имаше представител за първи път от 7 години.

 

През декември БСФШ беше приета за член и на Международната федерация по шахмат (FIDE).

 

 

Международното одобрение не решава казуса с шахмата в България, където лиценз от Министерството на младежта и спорта (ММС) има Българска федерация по шахмат 2022. Тя обжалва решението на FIDE в Спортния арбитражен съд в Лозана и отказа предложеното от БФСШ обединение.