България получава 197 млн. евро от ЕС за обновяване на енергийната мрежа

Средствата ще помогнат на страните с по-ниски доходи да постигнат целите за опазването на околната среда до 2030 година

Европейската комисия съобщи, че днес са изплатени 2,17 милиарда евро за обновяването на енергийните мрежи в девет държави от ЕС, сред които е България. Нашата страна получава 197 милиона евро, се отбелязва в съобщението, цитирано от кореспондента на БТА Николай Желязков.

Средствата ще помогнат на страните с по-ниски доходи да постигнат целите за опазването на околната среда до 2030 година. Досега ЕС е осигурил 9,68 милиарда евро в подкрепа на държавите за енергийния преход. За тази година са отпуснати 4,66 милиарда евро.

С днешното решение Хърватия получава 88 милиона евро, Чехия – 1,848 милиарда евро, Естония – 66 милиона евро, Латвия – пет милиона евро, Литва – 11 милиона евро, Полша – 221 милиона евро, Румъния – 2,169 милиарда евро и Словакия – 60 милиона евро. Подкрепени са проекти за производство на ток от възобновяеми източници, енергийна ефективност и замяна на производството на въглища с по-чисти горива.

В нашата страна ще бъдат финансирани проекти за подобряване на електроразпределителната мрежа, за ускоряване на електрификацията в транспорта, за съхранение на енергия, за по-чисто енергийно производство, за децентрализация на потреблението и производството на енергия.