България се е съгласила за военен коридор през страната ни на срещата на НАТО

Военните министри на България, Гърция и Румъния са подписали намерение за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Тази новина обяви гръцкият военен министър Никос Дендиас в социалната мрежа X/Twitter. Подробности бяха съобщени от гръцките медии. Служебното правителство на Димитър Главчев не обяви новината.

„Заедно с моите български и румънски колеги Атанас Запрянов и Ангел Тилвар подписахме писмо за намерения днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност. По мое предложение през есента ще имаме тристранна среща в Александруполис, за да обсъдим изпълнението на предвидените действия“, написа Никос Дендиас и публикува снимки от подписването на срещата между тримата.

Идеята е ако сигурността на една от трите държави е застрашена, другите две да мобилизират подкрепления и да ги пратят по най-бързия начин. Гръцкият вестник „Катимерини“ дава  подробности за какво ще се ползва военният коридор. Той е предназначен да свърже главните стратегически градове по източния фланг на НАТО – гръцките градове Солун и Александруполис с Варна в България и Констанца в Румъния, където в момента се строи най-голямата база на НАТО в Европа.

Базата се намира близо до град Констанца на Черно море, на около 130 км от границата с Украйна и на 100 км от българската граница.

Когато приключи разширяването на 57-а военновъздушна база на румънските военновъздушни сили „Михаил Когалничану“, тя ще може постоянно да приема около 10 000 военнослужещи от НАТО и членовете на техните семейства.