България се прощава с патриарх Неофит

Днес православните вярващи ще се простят с предводителя на Българската православна църква (БПЦ) патриарх Неофит, който почина в сряда вечер на 78-годишна възраст.

По решение на Светия синод днес от 9:00 часа тленните останки на Светейшия патриарх ще бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Утре от 9:30 часа там ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело, а с литийно шествие тялото на блаженопочиналия патриарх ще бъде пренесено до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде погребението, според волята на Неофит.

Днес е и първият от двата дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Според правилника за прилагане на закона за държавния протокол в дни на траур националният флаг на сградите на всички държавни институции се спуска наполовина. В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги.

Също така националните медии променят програмите си в съответствие с изискванията, като отменят увеселителни и неподходящи за случая предавания, и съдействат за осведомяване на населението. Провеждането на предварително организирани официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, следва да бъде съобразено с националния траур, отложено или отменено.