България си връща пристанище „Росенец“ (ПОДРОБНОСТИ)

В петък парламентът реши окончателно, че от 5 февруари 2023 г. се забранява износът на произведени от суров руски петрол нефтопродукти. При необходимост държавата ще назначава особен търговски управител в „Лукойл Нефтохим“, а до месец от влизането в сила на приетия сега Закон за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия държавата ще си върне пристанището „Росенец“, на което се разтоварва суровината за бургаската рафинерия.

Според приетите текстове след три седмици ще са забранени трансферът, транспортът и продажбата на продукти от внесения по силата на дерогацията у нас руски суров петрол. Изключение ще се допуска само за сделки с Украйна и и то за изброени в приложение от еврорегламента нефтопродукти. Митниците и данъчните се следят спазването на забраната и дали през сделки за Украйна не се цели заобикаляне на мораториума.

При неспазване санкцията ще е от 20 000 до 50 000 лв. и двойно по-голяма при повторно нарушение. За деклариране на непълни, неточни или неверни данни глобата ще е от 5000 до 10 000 лв, освен ако не става въпрос за престъпление. Отхвърлено беше предложението на „Продължаваме Промяната“ (ПП) наказанието при системно нарушение да е 5 на сто от общия оборот на задълженото лице за предходната финансова година.

Не бе одобрен текст на ПП преработвателите на суров нефт и нефтени продукти, извършващи дейност на територията на България, да са длъжни да изработят план-график за преход към извършване на стопанската си дейност без суров нефт или нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия след 31 декември 2024 г.

Приети бяха предложенията на „Демократична България“, внесени между първо и второ четене на текстовете, според които правителството трябва да развали концесионния договор с „Лукойл Нефтохим“ за нефтения терминал „Росенец“ и управлението му ще бъде върнато на държавата. Освен това пристанищната инфраструктура няма да може да бъде отдавана за частно управление, тъй като засяга вноса на суров петрол от Русия.

Текстът мина окончателно в пленарна зала, независимо че предишния ден бюджетната комисия отхвърли предложението с аргумента, че съоръженията за съхранение на горивото на пристанището са на „Лукойл“, а не на държавата. Според транспортното министерство, ако концесията бъде прекратена, пристанищният терминал ще остане без лиценз и няма да може да бъде ползван за разтоварване на петрол.

Решено беше също така да е възможно при определени обстоятелства държавата да назначава свой „особен търговски управител“, който да поеме контрола над „Лукойл“. Това ще може да прави министърът на икономиката и индустрията за шест месеца, като при необходимост мандатът може да се удължава с още половин година.

„Идеята е да кажеш на целия сектор: държавата има такива лостове. Тоест ако някой започне трайно да нарушава законодателството, да застрашава националната сигурност, този лост съществува. Това е идеята на този законопроект. Неговата най-важна роля е превенцията, държавата да може да се защити, ако се наложи“, мотивира предложението депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров.

От „Възраждане“ обаче бяха против с аргумента, че текстът представлява скрита национализация и се въвежда с цел да обслужва интереси.

„Защо направо не кажете името на това лице, което трябва да поеме управлението на „Лукойл“ и всъщност да разкриете на българския народ, че искате да поставите ваш човек, който отговаря на вашите условия, за да може да прави далавера в най-печелившото предприятие. С какво се различавате вие от предишните управляващи, които управляваха 12 години?“, попита Стоян Таслаков от „Възраждане“.

Делян Добрев от ГЕРБ увери, че поправката е единствено в интерес на държавата.

„Това, което предлагат в момента, е ние да дадем механизъм, по който ако „Лукойл“ грубо казано се разсърдят и решат да ударят ключа на рафинерията, ние да можем да назначим „особен управител“, без да им отнемаме собствеността. Предприятието си остава собственост на частния инвеститор, на който е, но да гарантираме сигурността на доставките на горива в България“, каза Добрев.

Ресорният министър може да замени „особения търговски представител“, или да прекрати предсрочно мандата му.