България скочи срещу руските военни кораби в нашето Черно море

Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани. Това бе изразено от българска страна по време на консултациите по основните принципи за постигане на мир, които се проведоха в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, съобщиха Министерството на външните работи (МВнР).

Само преди дни стана ясно, че Русия е удължила военното учение, при което се засяга изключителната икономическа зона на България. „Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни – докато трае военното учение. По-притеснителното е, че 10-дневният срок на нотификацията на Русия изтече вчера и бе удължена с още 10 дни”, обяви военният министър Тодор Тагарев.

Малко по рано в безпрецедентно изявление НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно и изрично подчерта, че новата руска „предупредителна зона“ засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса. “Новата морска зона на повишена военна заплаха, създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което поражда нови рискове от недоразумения и ескалация“, предупреди още Алиансът.

България участва в срещата в Джеда за пръв път в този формат както виртуално, така и на място в Джеда. „Включването на страната ни е признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започнатата от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна“, се посочва в съобщението на МВнР.

От българска страна е било подчертано, че възможно най-широкото международно сътрудничество е необходима предпоставка за спиране на военните действия, както и за предотвратяване на стагнация на конфликта във вреда на международното право, международната и регионалната сигурност. Страната ни е готова да работи активно в рамките на Формулата за мир.

„България осъжда решението на Москва да се оттегли от т. нар. зърнена сделка, като използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции. Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона“, е посочено от българската страна в рамките на срещата.

Консултациите по основните принципи за постигане на мир, проведени в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, бе на равнище съветници по национална сигурност и политически съветници. Срещата е продължение на предходните дискусии във формат Г-7, ЕС, Украйна и страни-партньори, проведени в Хирошима (19-21 май 2023 г.) и Копенхаген (24 юни 2023 г.).

„България остава ангажирана по различните опции за оказване на съдействие за износа на украинско зърно, включително през територията на страната, както и с оказването на допълнителна материална и техническа помощ на Киев, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност“, допълват от МВнР.