България спря зърното от Украйна

България налага временна забрана за внос на храни от Украйна, с изключение на стоките, които преминават транзит. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание.

„През последната година, противно на замисъла за така наречените коридори на солидарността, значителни обеми храни от Украйна останаха в страната и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално след въведените аналогични забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес“, обясни Донев. По думите му страната ни била принудена да приеме тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмисляли адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведели коридорите на солидарността. „България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза“, каза още министър-председателят.

Все още няма информация колко дълго ще действа временната забрана за внос на храни от Украйна.

Още вчера служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че ще поиска правителството да гласува временна забрана на внос от Украйна в България на пшеница, слънчоглед и царевица. Забранителният списък включва още мед, сурово и сухо мляко, плодове и зеленчуци, яйца, пилешко, телешко и свинско месо и други земеделски стоки. 

Срокът на забраната не е уточнен, като тя може да бъде вдигната веднага при намаляване на натиска върху българските фермери, коментира земеделският министър Явор Гечев пред БНТ. Според него сегашните коридори на внос на храни от Украйна са изкривени и не съответстват на принципите на европейска солидарност. Той уточни, че страната ни е солидарна с Украйна и я подкрепя, но проблемът е със самия механизъм на внос в ЕС, който позволява продукцията да се натрупва в периферните държави, а останалите да не проявяват нужната солидарност.

„България е на прага на най-голямата криза в земеделието в цялата ни история“, заяви пред бТВ бивщият агроминистър Мехмед Дикме. Той посочи, че проблемът не е само във вноса на украинско зърно, което по много показатели не отговаряло на европейските норми за качество и използвани препарати. „С решението за безмитен внос на украинско зърно Европа ни отне пазарите, които имахме в Испания, Италия, Франция, Гърция. Те не искат нашето зърно, а предпочитат евтиното украинско зърно“, каза Дикме.

В момента в страната ни има непродадени 3.5 млн. тона пшеница и 1.3 млн. тона слънчоглед. До два месеца ще има нова реколта и складовете ще се задръстят с 9-9.5 млн. тона зърно. България няма капацитет да изнесе такива огромни количества, няма пристанище, през което да ги изнесем, каза бившият земеделски министър. Според Дикме предоставените 16 млн. евро помощи от Брюксел са подигравка на фона на загубите за 1 милиард лева, които зърнопроизводителите ни търпят.

Земеделският министър Гечев съобщи още, че украинският министър на земеделието пристига в петък в  София. Гечев се надява и украинският му колега да въздейства на ЕК за общо европейско решение по въпроса. „Ние сме солидарни с Украйна, но едното не може да е за сметка на другото – какво, да изберем кой да фалира ли? Три държави вече са с декларации за спиране на вноса. Ако ние не спрем вноса, то всичко, което отива към коридора за Полша и Унгария, на практика ще се окаже в Румъния и България. Тоест, ако ние в момента не спрем еквивалентно мярката с другите колеги, то на практика ще се изместят коридорите насам. Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите компенсации не са важните в случая, а е важна една друга солидарност, която да е еднаква за всички фермери“, заяви земеделският министър.

Междувременно Украйна и Полша се договориха за възобновяване на транзита на зърно през полска територия, съобщи Министерството на икономиката на Украйна. Транзитът ще бъде отблокиран в нощта на 21 срещу 22 април.

Полските власти са разработили механизъм, според който зърно от Украйна няма да остава на територията на страната, информира Полското радио. „Транспортът със зърно от Украйна през Полша ще бъде контролиран от специална система, която ще гарантира, че нито един тон зърно от Украйна не остава в Полша“, каза полският министър на земеделието Роберт Телус. Според министъра „всеки транспорт с украинско зърно, преминаващ през Полша, ще бъде запечатан с GPS сензори“. На първо време всеки камион, идващ от Украйна през Полша, ще бъде придружен от конвой.