България ще получи 8 американски изтребителя F-16 през 2025 г.

Адмирал Ефтимов заяви, че ще имаме 16 самолета и 32-ма летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските ВВС

България ще получи осем американски изтребители F-16 от САЩ през 2025 година, заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България в „Денят започва“ по БНТ.

По думите му търсенето на тези самолети е засилено и ако искането е било отложено, е имало възможност да получим летателните апарати след 2030 г.

„Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в различен етап на завършване. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета“, добави той.

Адмирал Ефтимов заяви, че ще имаме 16 самолета и 32-ма летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските ВВС. Това означава, че подготовката на пилотите върви по договор.

„84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ. Важно е как да превърнем този ресурс в работеща отбранителна способност, ще ползваме опита на военновъздушните сили на САЩ. Това са последователни усилия на всички нива, за да се планират задачите и да се изпълняват“, каза Ефтимов.

Относно Страйкърите адмиралът поясни, че сделката за придобиването им в пълния комплект е „голяма стъпка напред в сухопътните войски“. Той уточни, че машините ще дойдат на части в България и ще бъдат сглобявани на терен, като ще се обучава и състава на сухопътни войски.

Адмиралът коментира и инфраструктурата за източният фланг на НАТО, като спомена, че тя ще е на стойност от 100 млн. лв. Той поясни, че 6 млрд. евро е финансирането в държавен мащаб.

Вчера министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че правителството е готово да инвестира 6 млрд. евро в пътна и железопътна инфраструктура, за да може да има бързо развръщане на съюзни войски на нашата територия.

Ефтимов съобщи още, че България, Румъния и Турция до момента са унищожили над 12 мини в Черно море и на този етап няма решение за участие на наши офицери в операцията в Червено море.

Началникът на отбраната коментира още, че ключовото за успешното завръщане на нашите пленени сънародници в Червено море са дискретността и дипломацията.

Ефтимов заяви, че още преди случаите с „Галакси Лийдър“ и с кораба „Руен“ страната ни е имала покана от т.нар. обединени морски сили на САЩ да се включи в тази операция.