България в XXI век: Просията процъфтява, печелят се 100 лв. на ден

XXI век в България се усеща като началото на XX – просията процъфтява, а наклякалите по улиците несретници печелят по стотина лева на ден – повече, отколкото може да изкарат повечето работници.

Оказва се, че главната улица във Велико Търново, например, е негласно разграфена на райони между несретници, изкарващи прехраната от милостиня. Навлизане в чужда територия в края на миналата седмица стана повод за голям скандал между две жени, които дежурят за подаяния от минувачи, видя „Борба“. Конфликтът включваше викове, ругатни и обиди и едва не се стига до бой, след като едната от тях започна да размахва дървени лъжици, които продава.

От миналата година просията не се счита за престъпление, след като Конституционният съд отмени текста, отнасящ се за това деяние в Наказателния кодекс. Така на практика нито полицията, нито която и да е друга институция може да въздейства върху несретниците, които атакуват всеки с молба за някой лев.

Просещите започват дежурство още преди 8:00 ч. Тогава е първата им силна вълна с дарения от хора, отиващи на работа. Обикновено дебнат около хранителни магазини и закусвални. Заради плачевния им вид винаги се намира някой, който да се смили над тях. Ако пък имат лош ден, в сила влизат сърцераздирателни апели и пак успяват да си спечелят подаяния от добродушни минувачи.

Вторият най-доходоносен часови интервал е от 12 :00 до 13:00 ч. Тогава хващат обедната почивка на работещите и се оформя рамката на надницата. По-слабо минават следобедните часове и затова рядко се случва да остават до 18:00 ч.

Дежурството на просяците завършва обикновено в някой магазин, където предават събраните монети срещу банкноти. От търговските обекти се съгласяват на това, защото непрестанно имат нужда от дребни пари за ресто.

Продавачка в бакалия, която обменя стотинки на чакащите милостиня, сподели пред „Борба“, че често несретниците си тръгват с от 70 до 100 лв. в края на деня.

Други любими локации за просия на безработни в старата столица са парковете „Марно поле“ и „Майка България“, Кооперативният пазар и пред хипермаркетите. В тези райони преобладават млади ромки с бебета на ръце. Сюжетите, които разказват, за да провокират съчувствие, са все по-заплетени и трогателни.

Третият вид просяци в областния град се разполагат в района на Самоводската чаршия и други обекти, посещавани от много туристи. Чужденците са най-податливи на молбите за помощ и често оставят дарения дори в евро. Това обаче се случва само през топлите месеци, защото през зимата потокът от екскурзианти секва.