България вече е член на Шенген по въздух и вода

Отпада граничният контрол за пътувания между държави членки по вътрешните въздушни и морски граници

Точно от полунощ България официално стана член на Шенгенското пространство по въздух и вода.

Какво се променя? Всички граждани, пристигащи от и заминаващи до страни членки на пространството, няма да подлежат на паспортен контрол на вътрешните въздушни и морски граници. Те ще бъдат насочвани към обособени гейтове.

При пътуване в рамките на Шенген по въздух няма да е необходима декларация за съгласие за пътуване на дете. При несъгласие на единия от родителите за извеждане на детето извън граница, той може да откаже да му бъде издаден паспорт. Ако вече му е издаден такъв, единият родител има право да подаде молба в съда по местоживеене и той автоматично издава забрана за пътуване на това дете.

Остават в сила и проверките на случаен принцип на съмнителни лица. Това обяви в студиото на „Събуди се” директорът на „Гранична полиция” Антон Златанов.

Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде отбелязано със символично отваряне на границата. Събитието ще се състои днес, 31 март, на Терминал 2 на летище София, от 10:30 часа.

ЕК още вчера приветства присъединяването на България и Румъния в Шенген.

„Утре е важен ден: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани“, написа Урсула фон дер Лайен.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас написа: „Присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен — тази „перла в короната“, която е емблематична за нашия европейски начин на живот и благоприятства вътрешния пазар, нашите икономики и европейските граждани навсякъде. Горещо поздравявам и двете страни за усилената работа, извършена от вас, за да стигнете дотук — това е ваша придобивка, която е отдавна заслужена. Ние ще продължим да вървим заедно по пътя напред.“