България влиза в Еврозоната на 1 януари 2025-а, ама друг път

Датата 1 януари 2025 г. не е нереалистична за присъединяването на България към Еврозоната. Това коментира главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов по Bulgaria ON AIR.

Според него експертната работа по Закона, който трябва да бъде внесен в Народното събрание до месец, е свършена и остава само техническата част и по-важният въпрос – политическата воля.

Богданов отбелязва, че един от съществените проблеми, които България има е с критерия за инфлацията. У нас тя продължава да бъде доста по-висока от тази в трите страни с най-ниска инфлация, поясни той.

„Очакванията са, че ако изчезнат големите фактори за инфлация от миналата година, ние отново ще се върнем в една доста ниска инфлация. Ако видим в определени категории – имаме дефлация на цените. В някои категории вече е така“, допълни гостът.

По думите на Богданов е изключително важно да се обясни на обществото как влизането на България в Еврозоната ще повлияе на живота на гражданите. Според него е необходимо да се започне кампания, която да бъде ръководена от лидерите на обществено мнение и лидерите на партиите.

Има директни ползи от приемането на еврото в страната ни, като бизнесът и големите инвеститори определено ще спечелят, категоричен бе още той.