Български круизен кораб се блъсна в бетонна стена, 11 души са в болница

Български круизен кораб, плаващ по Дунав, се е блъснал в бетонна стена в северния австрийски град Ашах ан дер Донау.

Инцидентът е станал тази нощ, 11 души са откарани в болница, но не е ясно дали нараняванията им са сериозни, съобщава местната полиция, цитирана от Ройтерс и бТВ. По данни на полицията електрониката на кораба е излязла от строя за кратко време, се казва в кореспонденция от Горна Австрия, публикувана на страницата на Австрийското радио и телевизия ОРФ.

Все още не е ясно защо електрониката внезапно е спряла да работи и се е наложило тя да бъде рестартирана с помощта на аварийния бутон, натиснат от втория капитан на кораба. Бутонът за рестартиране е бил натиснат твърде късно и корабът вече се бил ударил в бетонната стена. По случая е започнало разследване от отдела на полицията, отговарящ за водния трафик, съобщава ОРФ, цитирана от БТА.

Около 160 пътници са били на борда на кораба. Той е плавал от Бавария в Германия за австрийския град Линц, посочи говорител на полицията.

Повечето пътници са били германски граждани, а екипажът е от България. Корабът не е успял да маневрира в продължение от няколко минути и се е блъснал в бетонната стена на шлюз.

След инцидента корабът е успял да продължи.

Местни медии съобщават, че други шестима души са получили по-леки наранявания, които не изискват болнично лечение. На място са пристигнали пожарни коли, полицески автомобили и линейки, посочват австрийските издания. Пострадалите са общо 17. Местните медии описват случилото се като „голям инцидент“, последван от „мащабна спасителна акция“.