Българското сирене стигна Сингапур и Кот д`Ивоар

В България се продават немски и полски масла, румънски мляко и сметана, гръцки сирена и „йогурт“. Значителен внос на млечни стоки има още от Нидерландия, Чехия, Сърбия. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните за последните две години, цитирани от икономическия сайт Pariteni.bg.

Оказва се, че най-големият вносител на мляко и млечни изделия у нас е Румъния. От пристигналите от чужбина общо 166.5 хиляди тона през 2022 г.  32,54 хил. тона са доставени именно от северната ни съседка. През миналата година общият внос се е увеличил до 204,46 хил. тона, а специално румънските млечни храни са надхвърлили 44.4 хиляди тона. В първите месеци на 2024 г. обаче има интересна промяна – Унгария е изпреварила Румъния в продажбите у нас.

Данните на агроминистерството съдържат подробни разбивки по стокови групи и там има различни фаворити. Докато Румъния е лидер във вноса на мляко и сметана, Германия води при доставките на концентрирани и подсладени млека, както и на масла и млечни пасти за мазане. Отново Германия е вносител №1 на сирена и извара –  с общо над 37 500 тона през миналата година. Следват Полша и Нидерландия с по 6.5-7 хил. тона.

И  без статистиката на МЗХ виждаме голямото разнообразие от вносни хранителни стоки по рафтовете и витрините на магазините. И макар че българските производители на мляко и млечни изделия недоволстват от чуждестранната конкуренция, купувачите са доволни от изобилието, което им позволява да сравняват и избират според цените, качеството и произхода.

„Произведено в България“

България също изнася млечни изделия, но обемите са скромни и спрямо вноса, и ако ги сравняваме с годините, когато млечното животновъдство процъфтяваше.

През 2023 г. наши фирми са продали зад граница общо 41 хиляди тона мляко и млечни изделия. Това все пак е подобрение спрямо 2022 г., когато износът е бил с 6% по-малък.

Българско мляко, сирена, кашкавали, масло, извара, суроватка и т.н. се търгуват в десетки държави по целия свят – от  Северна Македония и Косово до Дубай, Саудитска Арабия, Сингапур и Кот д`Ивоар. Основните ни пазари обаче са страните от ЕС, а сред тях водещи са две съседни държави – Румъния и Гърция.

Прави впечатление, че основните приходи са от износ на сирене – 121,5 милиона лева за миналата година, посочва govedovad.com. За сравнение експортът на кисели млека, айран, заквасени млека е на обща стойност едва 16.5 млн. лева.

От общо 21820 тона българско сирене и извара, продадени зад граница, 5554 тона са заминали за Гърция, а 2820 тона – за Румъния. Ценители на наше сирене има и в дестинации като Кувейт, Катар, Йордания.

Гърция е основен пазар за българските мляко и сметана. За там е бил и 20% от експорта на наши кисело мляко и мътеница.