Барабар Петко с мъжете! Тагарев: Не се снишаваме, готвим се за сценарий с голям конфликт на Русия срещу НАТО

По думите му опасенията за мащабен военен конфликт с Русия се споделят от много страни в НАТО

Със САЩ имаме отношения на съюзници и стратегически партньори. Тези отношения се градят с десетилетия. За нас е изключително важно да поддържаме отношения с този съюзник, особено в областта на отбраната. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ министърът на отбраната Тодор Тагарев, който тази седмица беше на посещение в Съединените американски щати, пише сайтът Епицентър.бг.

По думите му опасенията за мащабен военен конфликт с Русия се споделят от много страни в НАТО.

В отговор на въпрос как би реагирала страната ни при такъв сценарий, Тодор Тагарев коментира, че работата на един отговорен министър на отбраната е да се готви за негативните сценарии, които могат да се случат.

С действията си Кремъл показва, че не можем да сме спокойни, трябва да се готвим – предимно възпиране на един потенциален агресор, а ако не може да бъде възпрян – отбрана и победа срещу такъв агресор. Работим заедно със своите съюзници в НАТО. Ние не се снишаваме. Всеки дава според своите способности. Ние сме НАТО, НАТО не е някой друг, всички работим заедно, според възможностите на всяка страна, посочи Тагарев.

Тодор Тагарев потвърди, че САЩ гледат на България като на съюзник.

„Черно море е обявено от тях, а и от НАТО, като зона от стратегически интерес. Ние имаме интерес Балканите да бъдат спокойни и да се развиват“, обясни Тагарев.

„Десетилетия българската армия не беше получила бойна техника“, уточни той.

Ние обсъждахме решения в общ интерес. Не бих казал, че те искат нещо от нас. Този кабинет има много сериозна евроатлантическа позиция. Започнахме сериозен процес на модернизация на армията. САЩ гледат на България като на съюзник с много важна роля в настоящата ситуация. Ние имаме интерес Балканите да са спокойни и стабилни, имаме общи интереси да възпрем всеки потенциален противник към нашата територия и към територията на НАТО като цяло, заяви Тагарев.

Със собствените си очи видях как върви производството на самолетите Ф-16. Този процес върви на пълни обороти. Още тази година ще има летатетелни изпитания на първия самолет. Осемте самолета ще бъдат по график, следващите осем – също. Ние сме третата страна, която придобива такива самолети. Списъкът на държавите, които желаят да ги придобият, се увеличава, посочи военният министър.

Той уточни, че се работи по това в България да бъде изграден регионален за Европа център за американските бойни машини „Страйкър“. По думите му България има решения за разполагане на многонационална бойна група.

„Има ги решенията тази бригадна бойна група да нарасне до около 5000 военнослужещи, ако се наложи“, каза той.

Превъоръжаването е постоянен процес на подобряване на системите. Проблемът при нас е, че десетилетия България не беше получавала нова бойна техника. Този процес е комплексен, трябва да получим десетки системи нова техника. Една армия се усъвършенства постоянно, отбеляза министърът на отбраната.

Тагарев коментира и дали България дава достатъчно техника за Украйна.

Сегашният кабинет има единна оценка на обстановката и споделя политиката, че помощта за Украйна е инвестиция в нашата собствена сигурност, като не накърняваме отбранителната си способност. Ние сме давали помощ от складовете на българската армия без да нарушаваме нормативите,“ коментира той.

Военният министър поясни, че няма решение за участие в операцията срещу хутите в Червено море. Решение може да вземе само Народното събрание, отбеляза той.

„Все пак това участие за нас е от съществен интерес, защото капитанът и заместник-капитанът на „Галакси лийдър“ са българи. На кораба „Руен“ имаме 7 българи също“, уточни министърът на отбраната.