През лятото потреблението на вода в Созопол, Приморско, Средец и Царево, които се снабдяват от язовир "Ясна поляна", се увеличава значително и именно тогава има риск от воден режим, ако не се изпълни ремонтът

БЕДСТВИЕ: Черноморските общини остават на сухо

На 7 декември, изненадващо на иначе обичайно заседание на Асоциацията по ВиК на Бургас, в която участват всички общини в областта, както и областната управителка Мария Нейкова от БСП, управителят Ганчо Тенев представи доклад, че пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“, който снабдява с питейна вода Южното Черноморие, е в много лошо състояние и има нужда от спешен ремонт за 15 млн. лв. Идеята е парите да се поискат от държавата.

В същия ден се обяви и бедствено положение, което приключи на 15 декември. Въпреки че не е удължено, притеснението за летния сезон остава: ще има ли питейна вода за туристическите общини, пише „Капитал“.

Оказва се, че регионалното министерство знае за проблема от половин година. Междувременно се подготвя ремонт, но сега тепърва се търси финансиране от 15 млн. лв. за него. Няма информация кой ще го изпълнява и колко време ще отнеме – всичко е аварийно и спешно.

Жители на Приморско протестираха в Бургас и искаха оставка на управителя на ВиК Бургас Ганчо Тенев на 12 декември. По време на протеста Здравко Василев от Приморско обясни пред NOVA, че знае за проблем на съоръжението от последните 10 години. „Това не изглежда като обект, който подава чиста вода към Южното Черноморие“, казва той. Представител на община Царево пък каза, че шефът на ВиК Бургас не обичал да работи по обществени поръчки, а под претекста на спешността да възлага ремонти без особено състезание.

В края на 2021 г. бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро също беше част от шумна кампания, че Бургас ще остане без вода. Тогава се планираше харчене на 60 млн. лв. за създаване на аварийно водоснабдяване от два напоителни язовира – „Ахелой“ и „Порой“.

Преди това на авариен принцип се действаше и при тежкия режим на водата в Перник, където месеци наред институциите си затваряха очите за пресъхващия язовир „Студена“, вероятно покрай местните избори.

В един декемврийски ден

По време на заседанието Асоциацията по ВиК на Бургас на 7 декември в точка „Разни“ е скрит сериозният проблем за водата в региона. Оказва се, че пречиствателната станция за питейни води на язовир „Ясна поляна“ е сериозно компрометирана и има нужда от спешен ремонт. В противен случай общините Созопол, Царево, Приморско и Средец може да преминат на режим на водата.

„До режим и невъзможност за подаване на вода, отговаряща на наредбата за качествата на питейните води, би се стигнало в летния сезон, когато станцията работи в пълния си капацитет“, казаха от ВиК – Бургас, в отговори до „Капитал“.

Станцията за питейни води „Ясна поляна“ е въведена в експлоатация през 1974 г.. След 2003 г. са извършени над 40 текущи ремонта на отделни елементи, агрегати, възли и съоръжения. Последният такъв е на филтърните полета след обявена процедура по Закона за обществени поръчки от март 2022 г., твърдят от водния оператор.

Сега проблемът се дължи на амортизация и по-конкретно конструктивен проблем във филтърния корпус (нарушена конструкция). „Констатиран е от оперативния персонал през юни 2022 г . при извършването на текущия ремонт на филтърните полета и след планирано спиране на водоподаването към Южното Черноморие с цел обследване“, уточниха от ВиК.

През юли регионалното министерство получава писмо от ВиК – Бургас, с което информира „за износване и амортизация на отделните елементи от пречиствателна станция за питейни води „Ясна поляна“.

От община Бургас, както и от областната администрация на Бургас, твърдят, че са разбрали за казуса едва на заседанието на 7 декември. Кметът на Созопол Тихомир Янакиев каза преде „Капитал“, че още през лятото Ганчо Тенев е информирал за проблем със станцията, „но тогава бил малък“.

През октомври, ВиК – Бургас, уведомява Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), че е провело търг за събиране на оферти с обява за проектиране и авторски надзор. Проверка на „Капитал“ показва, че дружеството „Екогарант С“ е било единственият кандидат. Проектантската компания е софийска и е собственост на Любомир Стефанов и съпругата му Вили Дашинова-Стефанова. През 2021 г. има приходи от 16 хил. лв.

Прогнозната стойност на търга е 70 хил. лв., а фирмата е предложила и спечелила с оферта за 69 500 лв.

Изглежда, че на база на този проект е изчислена сумата от 15 млн. лв. за ремонт на станцията. Засега не е ясно на кого и как ще бъде възложен този ремонт, както и колко време ще отнеме. Ключово ще е той да приключи преди летния сезон, когато засегнатите общини ще увеличат значително потреблението си на вода. Най- потърпевш, логично, ще е туристическият бранш.

ВиК холдингът е поискал да разгледа подробна информация за проекта, като при получаване на цялата документация „ще бъде сформирана експертна комисия, която ще разгледа искането по същество и с конкретните параметри съгласно утвърдени правила и процедури за осигуряване на финансиране на дъщерни дружества на холдинга“. Чак след това ще е ясно дали ще даде пари на ВиК – Бургас, за този ремонт.

„Аз апелирам държавата да се вземе в ръце, да финансира [ремонта], защото е непосилно за нас, четирите общини. Да ни го натрапят и с увеличение цената на водата“, коментира пред „Капитал“ кметът на Созопол. В момента на фона на този проблем има и друг – общините се противопоставят на по-висока цена на водата, поискана от КЕВР, като битката там продължава.