Белезници за извратеняк заради клипове с жестоко насилие над деца

Интерпол приключи двугодишна глобална операция за изправяне пред правосъдието на престъпници, управляващи мрежи от уебсайтове с материали на сексуално малтретиране на деца, предназначени да генерират печалби от реклама. В България е задържан 34-годишен мъж и е закрит управлявания от него онлайн форум, улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца. Това съобщиха от МВР.

Продължила от декември 2021 г. до юли 2023 г., операция Narsil беше насочена и към финансовите механизми, използвани от администраторите на уебсайтове за провеждане на техните онлайн рекламни кампании.

В хода на съвместните действия страните членки работиха с базата данни Worst of list на Интерпол (IWOL) и споделяха разузнавателни данни с оглед откриване на заподозрените и координиране на арестите.

Базата данни IWOL е създадена през 2010 г. и обхваща уебсайтове за наблюдение, съдържащи екстремни материали с насилие над деца. Централата на Генералния секретариат работи с правоприлагащите органи във всички региони с оглед закриването на тези уебсайтове от националните доставчици на интернет услуги.

„Операция Narsil изпраща силно послание към престъпниците, печелещи пари от подобни уебсайтове, че Интерпол и полицейските сили в 195 страни членки знаят къде са, какво правят и как да ги намерят“, заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок и добави: „Всеки път, когато човек кликне върху тези изображения, той на практика влиза на местопрестъплението. В резултат на идентифицирането и премахването на тези уебсайтове намаляват онлайн материалите със злоупотреба с деца и най-важно – намалява повторната виктимизация на малтретираните“.