Europeana
Europeana

Белгийци гледат българска ваксаджийка от 1905 г.

16 000 стари наши снимки влизат в най-големия европейски портал за култура

Почти 16 000 стари български снимки с изключителна културна и историческа стойност ще обогатят фонда на най-големия европейски портал за култура – Europeana.

Това се случва в рамките на наскоро приключилия международен проект EuropeanaPhotography, в който партньор от наша страна е фондация НАБИС. Инициативата събира в един поток цял век история на фотографията – от 1839 до 1939 г., а в нея се включиха 13 държави. Европейски архиви, библиотеки, музеи и други организации предоставиха прецизно подбрани колекции от ценни, интересни и красиви снимки, свидетелстващи за изключително динамично време, наситено с ярки художествени, социални и политически събития.

За разлика от другите изображения в Europeana фотоколекциите на EuropeanaPhotography имат за цел да представят развитието на фотографията като изкуство и занаят, като техника, идеи и начин на отразяване на промените в обществения и в личния живот. Съдържанието е организирано тематично в четири групи: места, личности, събития и тенденции.

Що се отнася до България, за избора на снимки фондация НАБИС за кратко време развива сътрудничество със 17 организации и няколко частни колекционери. В резултат на това се получава богата палитра от фотографии, документирали важни моменти от българския културен, политически, обществен и частен живот от края на XIX и началото на XX в. Много от тях ни напомнят позабравени лица и истории, някои са истински фотографски шедьоври.

На заключителната конференция по проекта в Льовенския университет в Белгия Евгени Димитров, координатор от българска страна, представи интересни екземпляри от тази голяма българска колекция – дигитализирани снимки на политици, духовни лица, журналисти и фотографи, студийни индивидуални и групови фотопортрети.

Събитието приключи с откриването на две фотоизложби – едната, разположена в кметството на града, представи моменти от миналото на Льовен, а другата, в Университетската библиотека, със снимки от всички институции, включени в проекта.

Във втората има пет прекрасни български снимки: на видния икономист, писател и преводач Асен Христофоров по време на обучението му в Робърт колеж в Истанбул от 1929 г., на сатирика, писател, вестникар Борис Руменов (Борьо Зевзека) и негови приятели, на ваксаджийка от 1905 г., на Българската земеделска банка във Видин от началото на миналия век, от тържественото откриване на Паметника на загиналите във войните жители на Троян, 2 юни 1938 г., запечатало кулминацията на тържеството, когато събралото се множество е вперило поглед в самолета на поручик Добри Доневски, прелитащ над града.