Белгийска телевизия прекъсна песента на Израел на Евровизия в знак на протест

Белгийската телевизия VRT прекъсна излъчването на конкурса за песен на Евровизия, за да осъди нарушенията на Израел на човешките права и свободата на медиите и призова за прекратяване на огъня в Газа.

Телевизията прекъсна излъчването по време на изпълнението на певицата от Израел Еден Голан. По време на речта на представителя на Израел на синия екран се появи надпис:

„Това е профсъюзна акция. Ние осъждаме нарушенията на човешките права в израелската държава. Освен това Израел унищожава свободата на печата. Затова ние временно спираме нашето предаване. Прекратете огъня сега“, се казва в съобщението.

Белгийска телевизия прекъсна песента на Израел на Евровизия в знак на протест

Снимка: Twitter

Двама белгийски министри по-рано заявиха, че Израел не трябва да участва в конкурса за песен на Евровизия, докато продължават неговите атаки срещу цивилни в Газа.

 

Артисти, представляващи Белгия, Португалия, Обединеното кралство, Ирландия, Швейцария, Норвегия, Дания, Литва, Финландия и Сан Марино в конкурса за песен на Евровизия, призоваха за спешно и устойчиво прекратяване на огъня в Газа.

 

Различни сектори от много европейски страни призоваха на Израел да бъде забранено да участва във финала на конкурса за песен на Евровизия.

Преди генералната репетиция на втория полуфинал масова демонстрация се проведе пред хотела, в който е настанен състезателят от Израел. Протестиращите се опитаха да влязат в хотела, а израелските специални служби препоръчаха на певицата да остане в стаята си.

 

Пред концертната зала, където се състоя репетицията, се събраха и няколко хиляди души с палестински знамена. Активисти се опитаха да заглушат и представянето на Еден Голан на полуфиналите. Знамената на Палестина бяха внесени в залата въпреки забраната.

 

Финалът на състезанието ще се проведе на 11 май. Въпреки протестите на Израел беше позволено да влезе в последния етап на Евровизия.