Белият дом предлага легализиране на марихуаната в САЩ

Президентската администрация в САЩ официално предложи да легализира марихуаната на федерално ниво, като преквалифицира наркотика като по-малко рисков и го премести от списък I в списък III. Преместването в този списък не означава пълна свобода.

Все още веществото ще подлежи на правила и разпоредби, а хората, които го продават без разрешение, могат да бъдат изправени пред федерално наказателно преследване.

 

„Никой не трябва да влиза в затвора само, защото използва или притежава марихуана. Точка!“, заяви президентът Джо Байдън в специално видеобръщение.

В четвъртък, 15 май, Министерството на правосъдието предприе важна стъпка към промяна на списъка на марихуаната, като официално започна процеса за прекласифициране на наркотика като по-малко рисков и премахването му от категорията, в която се третира като по-опасен от вещества като фентанил и метамфетамин.

 

Администрацията на Байдън сигнализира, че ще предприеме действия за прекласифициране на наркотика от Списък I – класификация, включваща наркотици като хероина – в по-малко строгия Списък III.

 

Така за първи път ще признаят медицинските ползи от наркотика на федерално ниво.