Бесарабските българи искат затвор за Костя Копейкин

С остра декларация срещу Костадин Костадинов излязоха българи от Бесарабия. Те настояват лидера на „Възраждане“ да бъде подведен под отговорност, а самият парламент да осъди ръководството на партията заради намеса във вътрешните работи на Украйна и използване на „украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси“.

„Престоят на К. Костадинов като председател на Комисията за българите в чужбина в 48-ото Народното събрание (миналия парламент – бел. ред.) се превърна в срамна страница от историята на България. (…)

Дейността на К. Костадинов начело на този важен комитет, неговата открита подкрепа на руската агресия, отнела живота на много граждани от български етнически произход и донесла разруха в домовете на нашите сънародници, е престъпление срещу човечеството и срещу българския народ както в България, така и извън нея“, се казва още в декларацията.

Повод за гневната реакция са думи на Костадинов от миналата седмица, с които заплаши украинските бежанци у нас с изселване, намекна за автономия на населените с българи райони в Украйна и т.н. Декларацията е подписана от кметове или техните заместници на 16 селища.

„Децата от етнически български произход могат да учат българския език като роден дори в условията на военно положение, след руската инвазия в Украйна, в условията на постоянен руски ракетен и въоръжен терор.

От друга страна, изучаването на български език е забранено от руските окупатори на територията на Запорожка област, където също живеят нашите сънародници и чакат освобождението и връщането на украинската власт. (…)

Етническите българи на Украйна защитават държавата и домовете си от агресора, защото руската окупация носи несправедливост и потисничество на всички народи, с изключение на руския“, се казва още в декларацията. Текстът припомня, че от началото на войната хиляди украински българчета студенти постъпиха в учебни заведения в България и планират да продължат да се учат и живеят там – а разпалването на омразата към всичко украинско ще се отрази и на тях.