БЕШЕ ВРЕМЕ: Сърби, болни от рак, съдят НАТО заради бомбите с обеднен уран

Висшият съд в Белград скоро ще произнесе първите присъди срещу Северноатлантическия алианс (НАТО) по искове на сръбски граждани, разболели се от рак вследствие на използвани от алианса снаряди с обеднен уран, каза за ТАСС сръбският адвокат Сърджан Алексич.

„Процесът срещу НАТО за използвания от алианса обеднен уран на Балканите продължава. Всеки месец подаваме по 10 нови иска. Въпреки че НАТО обяви, че се изгражда имунитет, това не е вярно, няма имунитет от обеднения уран и последствията от него за здравето на хората, мирните жители и войниците. Скоро ще имаме първите присъди срещу НАТО за използването на обеднен уран в Сърбия“, заяви Алексич.

За правата на сърбите, пострадали от обеднения уран, използван от НАТО, се бори международна група от адвокати. Заедно с Алексич, делото се води и от италианския адвокат Анджело Тарталя, който през последните 20 години е получил финансова компенсация за повече от 200 италиански военни, участвали в операцията на НАТО през 1999 г.

По-рано Тарталя е казал за ТАСС, че исковете на сърбите, пострадали през 1999 г. при бомбардировката със снаряди с обеднен уран, могат да нанесат сериозен удар на Северноатлантическия алианс. По думите му, трябва да се изплатят компенсации на стойност около шест милиарда евро за морални щети.

През януари 2020 г. Алексич подаде първите три иска срещу НАТО от името на бивши и действащи югославски и сръбски военни. Понастоящем кантората на Алексич се подготвя да подаде над 2500 иска от военни и полицейски лица. Юристите възнамеряват да поискат компенсация за претърпените морални щети за пострадалите сръбски граждани в размер на 100 000 евро на човек.

Аналогични са процесите във Великобритания, Германия, Нидерландия и Турция, допълва агенцията. Първото подобно дело във Франция през 2021 г. приключи с победа за ищеца, предаде БТА.

През 1999 г. на територията на Сърбия в снаряди са хвърлени 15 тона обеднен уран, припомня ТАСС. След това страната зае първо място по брой на онкологичните заболявания в Европа, а за първите 10 години от началото на бомбардировките в Сърбия от рак са се разболели около 30 000 души, а от 10 000 до 18 000 от тях са починали.