Беше време: Студът идва!

Динамично, променливо и най-вече влажно време е прогнозата на проф. Георги Рачев за следващите дни, която той направи по Би Ти Ви. Живеем в интересно време, в което се случват много рекорди, обясни той.

Утре, 11 ноември, се очаква през страната да премине слабо изразен циклон, който на отделни места ще доведе до сериозни валежи – от 20 литра нагоре на кв. метър, но не толкова, колкото беше преди дни.

Продължаваме да бъдем топлата част на Европа, обясни проф. Рачев. Това обаче ще се промени след сряда, когато Западна Европа ще стане по-топла, отколкото България.

Колко студено обаче ще е с максимални температури от порядъка на 13-15 градуса, попита професорът. По думите му картата на аномалиите показва много, много топъл ноември.

В София се очакват 10-13 градуса, след сряда отиваме към нормалните, характерни за ноември. Истински студеното време – с единични числа за максимални температури, започва след петък.

Затоплянето тази година е най-голямо в Северна Антарктида, но дори и останалата част на света е с по-високи температури от нормалното. В Европа и канадската част на Аляска също са по-високи. В Европа са с 6-8 градуса над нормата. Включително и в Сибир, където би трябвало вече да е студено, температурата е над 8-10 градуса.

Ако и ноември и декември са с малко по-високи температури – а такива са и прогнозите на световните метеоролози, 2023 г. ще се окаже най-топлата досега. Аномалиите не са с мъничко, а са много съществени. Трябва сериозно да се замислим накъде вървим. Общо взето, към добро, каза проф. Рачев.