Бетина Жотева пристана на Алексей Петров дни преди екзекуцията

Бившата тв водеща Бетина Жотева, която скоро ще черпи за ЧРД №60, е започнала работа в застрахователния гигант „Лев Инс“, собственост на Алексей Петров, буквално броени дни преди екзекуцията му.

Бетина напусна поста си в пресцентъра на Главна прокуратура през пролетта, когато тронът на назначилия я там тихомълком Иван Гешев започна да се клати. Това се случи в началото на скандала с лицето Борислав Боби Сарафов, както го нарече Гешев, преди заместникът му да го избута от високия пост.

Ден след прочутата пресконференция на Гешев Бетина уведомила доскорошния си патрон, че занапред не може да разчита на нея и излязла в дълъг платен отпуск, а после си подала молбата за напускане.

Според източници на Novinar.bg Жотева е близка от Алексей Петров от години, дори участвала в предизборния му щаб по времето, когато доцентът по национална сигурност се кандидатира за президент. Бизнесменът я крепил в прокуратурата със свои връзки, за да има чрез нея достъп до информация за евентуални разследвания срещу бизнесимперията му.

Жотева беше член на СЕМ от 2016 до 2022 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев. Тя председателстваше медийния регулатор през последните две години от мандата си. На 9 май 2022-а президентът Румен Радев назначи на нейното място дългогодишната военна репортерка от бТВ Габриела Наплатанова.

Точно седмица по-късно, на 16 май, е бил първият работен ден на Бетина Жотева в прокуратурата.