Това е Попския плаж, в дъното се вижда недостроеният и изоставен "Коста дел кроко". Наблизо трябва да се развие луксозен еко курорт - проектът, който ще се обсъжда на 10 май от 11 ч. в сградата на читалище "Георги Кондолов" в Царево

БЕТОНЪТ иде: Царево с нов комплекс – 66 къщи и 33 вили до Попския плаж

Край южния морски бряг пак се задава леене на бетон – за пореден мащабен ваканционен комплекс. Проектът уж е за природосъобразен къмпинг в района на Царево, но всъщност става дума за много повече. Инвеститорът „Еко камп“ ЕООД е обявил за днес обществено обсъждане, на което ще представи амбициозната си визия за съчетаване на отдих насред природата с хотелски и ВИП удобства досами известния Попски плаж.

Начинанието на „Еко камп“ е с работно заглавие „Изграждане на ваканционно селище с къмпинг единици“. Невинното име обаче крие притеснителни изненади. Наред с преместваеми обекти като палатки и кемпери е включено и трайно строителство. В комплекса ще има двуетажни вили, басейни, ресторант, лятно кино, паркинги, игрища, обслужващи здания, улична мрежа. Вписани в съществуващата гора. В близост до морето, разбира се.

Строителната площадка ще граничи със защитена зона „Ропотамо и ще е само на километри от резервата „Странджа“.

„68 мобилни къщи и 33 вилни сгради покрай палатките и караваните. Да видим колко от тях ще „минат“ като „преместваеми обекти“, че сега нали така е модерно.“,  коментира с горчива ирония Борислав Борисов от инициативата  „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

„Зелен“ лукс, или що е глемпинг

Проектът предвижда бъдещият комплекс да разполага с къмпинг и глемпинг зони, мобилни къщи, вили, ВИП зона, ресторант с басейн и спортен център.

Къмпинг зоната е планирана с 30 места за кемпери и 38 за каравани, всяко с площ от 100 кв.м. Гостите ще разполагат с две обслужващи сгради с тоалетни и душове. В близост ще има зона с десетки мобилни къщи, разположени в кръг.

Чудите се какво е глемпинг? Чуждицата съчетава думите glamoгous (бляскав, луксозен) и camping, тоест става дума за луксозен къмпинг.

В лукс зоната ще има 8 глемпинг палатки и 7 къщи от типа tree house (разположени на дървета в наличната гора). Всяка ВИП „къмпинг единица“ ще си има малка лагуна (топилка).

В общите части лукс туристите ще имат ресторант, инфинити басейн, барбекю, детски площадки, беседки, СПА ценър със закрит басейн и сауна, игрище за футбол с изкуствена настилка и размери 35 x 25 метра, два тенис корта, игрище за плажен волейбол.

Вилите – 33, ще са „предимно“ двуетажни, терасовидно разположени, с гледка към морето. Ще има вътрешни улици и тротоари плюс обща алейна мрежа в целия комплекс. Настилките ще са от макадам и павета.

Курортът ще бъде опасан и скрит от ограда.

При пълна заетост тук ще отдъхват и работят едновременно над 600 души. Такава популация определено няма да е безобидна за природата. За сравнение първият у нас глемпинг –  „Гора“, близо до къмпинг Градина, предлага 15 палатки с общо 30 легла.

Кой ще строи

Инвеститорът е дружество, създадено в края на 2020 г. Има 2.34 млн. лева капитал.

Дъщерно е на голяма компания  – „Смарт пропърти фънд“, която притежава много имоти и проекти за ваканционни и жилищни комплекси в цяла България, както и дъщерни дружества за тяхното управление. Фондът е собственик на „Чери гардънс“, „СПФ Младост“,  „Гранд ризорт Сандански“, „Кукуш проджект“, „Банишора инвест“ и др.

Още за проекта

За курортното селище на „Еко камп“ са осигурени 19 имота в землището на Царево с обща площ. Терените са купувани от физически лица и фирми след учредяването на дружеството. Проектът ще се ширне върху обща площ 100 декара, като обектите – мобилни и неподвижни, ще са върху 24 декара.

Площадката, обект на инвестиционното намерение, не попада в зони от екологичната мрежа „НАТУРА 2000”, но е само на 20-40 метра от западната периферия на защитена зона „Ропотамо“, става ясно от доклада за ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда), възложен от инвеститора.

Строително-монтажните работи ще започнат с отнемане на хумусния почвен слой в предвидените за застрояване участъци. Планират се изкопни дейности с машинен способ, бетонови работи, изпълнение на кофраж и обратен насип, насипване на чакъл/баластра в определени участъци в два от имотите с оглед увеличаване височината на терена, почистване (удълбочаване) на дере, преминаващо през част от имотите, строителни и довършителни работи и монтажи на оборудване, в т.ч. и на мобилни къщи и аксесоари, озеленяване и паркоустройство.

Границите на бъдещата строителна площадка настъпват охранителните зона А и Б (защитени от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Проектът е съобразен с ограниченията на ЗУЧК, уверява инвеститорът.

Плажът

Попският плаж се намира на север от Царево и на юг от Арапя. Той е най-малкият в общината  – с дължина 150 метра. В последните години няма концесионер или наемател.  Пейзажът се загрозява от призрачния „Коста дел Кроко“ – голям ваканционен комплекс, заразян на фаза „скеле“ от инвеститора.