Без екстри: Селските къщи удариха €100 000

Ако са ново строителство и с басейн, цената скача неколкократно

Селските къщи поскъпнаха с около 10 хил. евро за година и средната им цена достигна 46 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. В периода преди Covid-19 сделки със селски имоти са се сключвали на цени между 20 хил. и 25 хил. евро, а оттогава насам цените са нараснали почти двойно.

Цените на селските къщи варират в широки граници в зависимост от локацията им – на какво разстояние са от голям град, има ли до тях хубав път, има ли наблизо магазин и аптека, както и какви са необходимите разходи за ремонт.

Къщите в ценовия диапазон до 40 хил. евро се нуждаят от ремонт преди нанасяне, докато преди две години за същата сума можеше да се намери напълно готова къща, казват брокери на имоти. Готовите за обитаване къщи са на цени между 70 хил. и 100 хил. евро в зависимост от района.

Но ако къщата има екстри като например басейн и е ново строителство, цената може да е и значително по-голяма. По-високи са и цените на къщите ново строителство около големите градове като София и Пловдив.

Купувачите с по-скромни бюджети се насочват към по-евтини къщи в Югоизточна и Северозападна България около градове като Монтана и Ловеч. Голямото търсене доведе до това, че нов собственик намират и къщи в ценовия диапазон от 5 хил. до 15 хил. евро, за които доскоро не можеше да бъде намерен купувач. Най-често те се нуждаят от съществен ремонт. Това обаче не е пречка за хора, които не бързат да се нанесат в тях веднага.

Българите са основните купувачи на селски къщи, но не липсват случаи на покупки на такива имоти и от чужденци – поляци, датчани, нидерландци, германци, съсредоточени основно в селата около Стара Загора и Велико Търново. В селата около София и Пловдив купувачите са основно българи.

Интересът към селските къщи нарасна заради пандемията, но тази тенденция продължава и досега. Селските имоти дават възможност на много хора, които работят от разстояние, да живеят по-близо до природата. Други пък искат просто да имат свое място, където да ходят през свободното си време. “Къщи, чиито цени, състояние и местоположение отговарят на очакванията на купувачите, се продават много бързо”, коментират брокери на имоти.

Сред най-популярните райони за покупка на селски имоти са селата около Велико Търново, Габрово, Дряново и Троян. Засилен интерес има и около селата край Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и в районите близо до морето като Варна, Добрич и Балчик.

Купувачите на къщи в села на двайсетина километра от големи градове като София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново използват имота си за постоянно живеене и, ако не работят от разстояние, пътуват всеки ден до работа с кола. Заради големия интерес към села с бърз достъп до София и Пловдив в тези райони е започнало строителството на нови къщи.