Fresh eggs being sold at farmers market

Без паника: Четвърти сме в Европа по „златни яйца“ (ГРАФИКА)

България е на четвърто място сред държавите-членки в Европейския съюз по поскъпване на яйцата – през януари 2023-а година те са със 72 на сто по-висока цена в сравнение с януари миналата година, показват данните на Евростат.

Средно за Съюза за една година яйцата са поскъпнали с 30 процента и са сред рекордьорите в групата на храните.

Най-голямо повишение на цената им е отчетено в Чехия – почти 85%, след което е Унгария (80%), Словакия (79%), а най-малко повишение – в Германия и Люксембург – 18 на сто.

Българските производители от месеци насам обясняват, че по-голяма част от поскъпването идва след напускане на фермите и фабриките.

„Голяма, почти двойна е надценката по веригата. Почти двойна е разликата в цената на яйцето от производителя до крайния потребител. Производствената цена е около 32 ст., а в магазините вече стигна 60 ст. за яйце“, коментира преди месец пред Mediapool Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

От думите му обаче става ясно, че и производствената цена на яйцата се увеличила със 100% – от 15 ст. за брой до 30 ст.

„Трябва да се има предвид, че цената на яйцата тръгна от много ниска база от 12-13 ст. до 15 ст. Себестойността на производителя бе 4-5 ст. отгоре. Браншът не бе подпомогнат по време на Covid пандемията, а заради войната на Русия в Украйна фуражите за изхранване на животните поскъпнаха двойно – от 600 на 1250 лв. на тон“, каза тогава той.