Без паника! Тестваме сирените за въздушна опасност

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението ще бъде извършен в няколко града днес (2 октомври), включително София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Стара Загора, Гълъбово, Царево, Ахтопол, с. Лозенец, Шабла, в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“, както и в обектите с интегрирани към националната система локални системи за оповестяване.

Тестовете на сирените ще започнат в 11 часа. Целта е да се тества техническото състояние на националната система и за обучение на населението за разпознаване на сигналите за опасност.

Сиренната система ще бъде задействана чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата, които ще бъдат съпътствани с предварително записано гласово съобщение „Внимание! Внимание! Внимание! Извършва се техническа проверка“. След това ще бъде съобщено на живо, че хората ще чуят националния сигнал за тревога. За период от две минути ще прозвучи акустичният звуков сигнал, като впоследствие поетапно ще бъдат обявени краят на тревогата, както и приключването на техническата проверка.

Провеждането на проверката е в изпълнение на писмо на министъра на вътрешните работи. Националната система за ранно предупреждение и оповестяване се тества два пъти годишно в първите работни дни на април и октомври.