Без промяна: Трагедия в листите – хостеси и подмазвачи напират за НС

Без изненади в лидерските позиции за предстоящите парламентарни избори на 2 април – така изглеждат листите на основните политически партии, представени вчера. Любопитните размествания в сравнение с есента на миналата година са в местата, граничещи с неизбираеми позиции. Подобно подреждане подсказва противоборство между силно лидерство и компромисни фундаменти на партиите, които ще се състезават за мнозинството в бъдещия парламент.

Варненският избирателен район тази година ще излъчи 16 депутати – с един повече от досега, заради актуализирането на данните след националното преброяване от 2021 г.Първи в листата на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ очаквано, както и през есента на миналата година е Даниел Лорер. Той беше депутат в 48-то Народно събрание, министър на иновациите и растежа в правителството на Кирил Петков.

Веднага след него е известният в града ортопед Ивайло Митковски, един от най-дългогодишните и активни десни политици и общински съветници на ДСБ във Варна. Сред разпознаваемите лица е хирургът Антон Тонев, който беше народен представител в последните два парламента. Той е поставен на пето място, а Стела Николова – популярен граждански активист и депутат в 46-ото Народно събрание от листата на „Демократична България“, е седма в листата.

По-голямата изненада обаче е осмото място за бившия областен управител Благомир Коцев (Продължаваме промяната). През последните месеци той бе споменаван неофициално като най-вероятната кандидатура на дясната опозиция за кмет на Варна на предстоящите изборите за местна власт през есента. На миналия вот – през октомври 2022 г., „Продължаваме промяната“ взе 21.48% от гласовете в района и това ѝ отреди 4 мандата. Коалиционните им партньори от „Демократична България“ завършиха резултат от 7.03 на сто и един мандат.

Листата на ГЕРБ – СДС е без промяна в първите позиции в сравнение с тази, с която партията се яви на изборите от 2 октомври миналата година. Водач пак е зам. председателят на ГЕРБ Даниел Митов, втори е спортният министър в правителството на Бойко Борисов Красен Кралев, а рекордьорката по преференции предния път – Славена Точева, е на трето място. Следват още двама доскорошни депутати – Павел Христов и Бранимир Балачев. ГЕРБ имаше петима представители от района миналата година, когато спечели с 30.72 % подкрепа.

Даниел Митов се запътва към пети депутатски мандат, а ГЕРБ е третата партия, с която участва в политиката. Кариерата му започва като член на ДСБ по времето, когато лидер на партията е Иван Костов. Тогава е сред най-радикалните критици на ГЕРБ и Бойко Борисов. Впоследствие става член на „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева, от чиято квота става министър на външните работи в коалиционния кабинет на Бойко Борисов. Понастоящем е зам.- председател на ГЕРБ.

Красен Кралев също извървя зигзагообразен път в политиката. Той е сред учредителите на политическата партия „Новото време“ и неин зам.-председател до 2012 г. След това участва в парламентарните избори през 2009 г. като част от коалиция „ЛИДЕР“, свързвана с близкия до ДПС бизнесмен Христо Ковачки. На третото, гарантирано избираемо, място и този път е бившата хостеса от нощния клуб „Сенсо“ във Варна Славена Точева. Напълно неизвестна допреди две години, тя зае ударно челните позиции в кандидат – депутатските листи на партията във Варна, измествайки някои от утвърдените лица. На изборите през април 2021 г. Точева успя да измести от първото място бившия здравен министър Костадин Ангелов с 6805 преференции., събрани основно в селата около Варна.

Точева е и единственият кандидат-депутат на ГЕРБ във Варна, който пренарежда листата на партията с преференции. Така например за изборите през октомври м.г. тя събра 7306 срещу 4139 за водача на листата, който и тогава беше Даниел Митов. Той обаче запази първа си позиция в листата, тъй като за него се бореха и гласовете без преференции.

За Точева е известно, че е била съдружник с Дениз Сакаллъ, син на бившия председател на градската организация на ДПС във Варна Ведат Сакаллъ. През 2017 г. му прехвърля дяловете си в общото им дружество.

Павел Христов се появи на политическия небосклон, след като през 2013 г. майка му Лилия Христова му отстъпи депутатското си място. Срещу това тя стана несменяем директор на образователната дирекция в администрацията на варненския кмет Иван Портних, който е и председател на местната организация на ГЕРБ във Варна.

С изключение на водача Борислав Гуцанов, кандидатите на БСП са познати предимно на тесния кръг на партийния актив. Гуцанов има бурна история като лидер на варненската организация на БСП.

През 2019 г. той лично промотира лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов като кандидат на БСП за кмет на Варна. Тази идея разцепи местната организация на партията, а председателят на левицата Корнелия Нинова дойде в града, за да обяви, че сваля доверието си от Гуцанов.

По-малко от година по-късно обаче тя изненадващо го върна на поста му председател на областната структура на БСП. От този момент нататък Борислав Гуцанов неизменно е водач на партийната изборна листа във Варна.

Трети в листата е депутатът от 45-ото и 46-ото Народно събрание Филчо Филев. От този район миналата година социалистите имаха само един мандат.Голямата изненада при ДПС е отсъствието на традиционния ѝ водач Ерджан Ебатин. На негово място водач в района, от който последния път движението взе един мандат, ще бъде бившият евродепутат Филиз Хюсменова.

Ебатин, който беше депутат от Варна в последните шест парламента, отпада изцяло от листите. Единственият му коментар за това беше публикуван в профила му във „Фейсбук“ и гласи: „Със сигурност ще има въпроси защо не съм в листата, затова отговарям , че понякога човек трябва да прави определени избори , които се налагат поради определени обстоятелства. Това е плод на съвместно решение между мен и централното ръководство“.

Няма изненада и в листата на „Възраждане“, водена отново от лидера Костадин Костадинов. След като участва в изборите за кмет на града през 2019 г. като „по-лошият вариант“ и така осигури преизбирането на Иван Портних (ГЕРБ) за трети пълен мандат, той беше народен представител последователно в 47-то и 48-то Народно събрание.

Втори в листата е Коста Стоянов, бивш общински служител в гр. Бяла, Варненско и народен представител от 48-то Народно събрание. На трето място е Светослав Тодоров – студент в Юридическия факултет на Варненски свободен университет, със специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“.

От партията си той е представен като „активен спортист от дете, състезавал се е както за училищните, така и за професионални отбори по волейбол“. Миналия път „Възраждане“ вкара в парламента двама депутати от Варна.

Най-познатото лице на „Български възход“ е на трето място в листата на партията. Това е Живко Костадинов, който дълго време беше сред активистите на ВМРО в града.

През февруари 2021 г. той обяви в пост в социалните мрежи, че е бил отстранен от шефското място в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ и обвини за това кадри на партията на Красимир Каракачанов. На миналите избори Костадинов беше шести в листата на „Български възход“, която вкара един депутат от района. Водач за тези избори е Диян Драганов.

Публична информация за него в сайта на „Български възход“ няма. С данните от личната му и професионална биография се зътрудниха дори в пресцентъра на партията. Провирката на „Дневник“ показа, че Драганов е председател на СБА – Варна и член на централното ръководство на съюза. Освен това той е член на ръководството на варненската организация на Червения кръст, а по образование е юрист.

В последните четири партийни листи на лидерските места се подреждат Тошко Йорданов („Има такъв народ“), Мая Манолова („Левицата“), Силвия Стефанова („Заедно“) и бившият директор на Областната дирекция на МВР във Варна (НДСВ).