Без свобода, но с гирлянди: Коледният дух завладя и затворите у нас, Крисия пя на затворниците (СНИМКИ)

Младата певица Крисия даде начало на празничите дни в Софийския затвор

С украса, много настроение и хубава музика затворите у нас дадоха началото на коледно-новогодишните празници. Концерти, коледни работилници, конкурси и подаръци ще радват лишените от свобода.

Старт на празничните дни даде младата изпълнителка Крисия, която представи България на детската „Евровизия“. Тя изнесе концерт в Софийския затвор, където изпя някои от най-известните коледни песни.

Празнични събития са предвидени и в останалите места за лишаване от свобода в страната. Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) организира и литературен междузатворнически конкурс на тема „Коледни желания“.

Освен музикално-артистични програми, във всички затвори и затворнически общежития са организирани творчески ателиета и коледни работилници. Затворниците ще изработват украси, играчки, картички, сурвачки и подаръци, които ще бъдат оценявани от представители на самодейните затворнически общности. Част от осъдените лица ще ги дарят на своите деца и близки.

Жените в Сливенския затвор ще приготвят сладкиши и аксесоари за децата на лишените от свобода.

В София ще има своеобразен конкурс за баница между групите.

Във Враца непълнолетните младежи от поправителния дом ще направят картички и рисунки за близките си.

За децата на социално слабите затворници от Белене, Бургас, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора ще има подаръци.

Във Варна театър „Българан“ ще представи пред лишените от свобода комедията „Под масата“.

За лишените от свобода също така ще бъдат приготвени празнични менюта, съобразени с българските традиции и обичаи. Те ще могат да изтеглят и новогодишни късмети. За празниците всички затворници имат право да получат допълнителна хранителна пратка, която да включва празнични ястия.

Както всяка година, ще бъдат отслужени и празнични литургии. Представители на различни вероизповедания ще проведат тържествени молебени, водосвети, музикални програми и ще подаряват подаръци на социално слаби измежду лишените от свобода.

Инициативата се случва за поредна година чрез благотворителната кампания „Ангелска елха“, за която съдейства общност за помирително правосъдие „Пи ЕФ България“.