Без военен парад на 6 май: Как ще отбележим празника на Българската армия?

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празникът на Българската армия. В София празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини. Тази година военният парад в столицата бе отменен.

„Тази година има съвпадане на великденските празници с празника на Българската армия. Даваме приоритет на общонационалното честване на Великден. Ще оставим хората да отдадат почит първо към нашия Бог и после военните им задължения“, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Водосветът на бойните знамена и знамената светини ще започне в 10 ч. пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Той ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) Врачанският митрополит Григорий.

В 12 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

 

От 11 ч. ще бъдат организирани празнични концерти на представителните военни оркестри:

  • София – в градската градина пред Народния театър, с участието на Гвардейския представителен духов оркестър
  • Пловдив – представителният оркестър на Военновъздушните сили пред Военния клуб в града
  • Варна – представителният оркестър на Военноморските сили на площад „Александър Новак“
  • Стара Загора – оркестърът на военно формирование 24 150 пред сградата на общината
  • Карлово – оркестърът на военно формирование 34750 на площада в града
  • Велико Търново – оркестърът на Националния военен университет пред паметника „Майка България“

По традиция Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май с вход свободен от 10 до 17 ч. за постоянната си хронологична и външна експозиция. Свободен ще е достъпът и до временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ и „Българската армия – 20 години част от НАТО“, посветена на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Специалната празнична програма ще бъде открита в 11:30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

С Ден на отворени врати денят ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В празничния ден от 9:30 ч. в района на Военноморска база-Варна ще се проведе тържествен ритуал по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция Посолството на България в Скопие съвместно с Министерството на отбраната организира от 2010 г. чествания на Деня на храбростта в Република Северна Македония. Тази година на 6 май на българското военно гробище в Ново село ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български военнослужещи и ще бъдат поднесени венци и цветя.