Безизходица в Конгреса на САЩ: Съдбата на Украйна виси на косъм

Лидери в Европа са разтревожени за евентуалната победа на Русия над Украйна

Безизходица в Конгреса на САЩ – съдбата на Украйна виси на косъм. Това съобщава в свой репортаж Voice of America (VOA). Държавният секретар на Щатите Антъни Блинкен предупреждава, че отбранителната война на Украйна срещу Русия е изложена на риск без нов пакет от помощ, одобрен от Конгреса. Молбата за финансиране идва в момент, когато Европейският съюз казва, че безопасността на Европа е заложена на карта.

Докато Русия продължава да атакува жилищни райони в Украйна, Блинкен отправи предупреждение, че Конгресът на САЩ трябва да приеме бюджет, който включва военна помощ за Киев. „Без него, всичко, което украинците постигнаха и което ние им помогнахме да постигнат, ще бъде застрашено“, смята той.

45-ият президент и фаворит в президентските избори на републиканците Доналд Тръмп има значително влияние върху членовете на Камарата на представителите, ръководена от републиканците, които задържат бюджета заради опасения относно миграцията и сигурността на южната граница на САЩ с Мексико, предава Voice of America (VOA).

„Бившият президент Тръмп изглежда е напът да стане кандидатът на републиканците. Неговото мнение за кризата в Украйна започва да придобива по-голяма тежест”, смята преподавателят Майкъл Кимидж от Католическия университет в Америка.

На предизборен митинг в Невада Тръмп се противопостави на приемането на бюджета от Конгреса. „Така наречената сделка за гранична сигурност, за която Байдън настоява, не е предназначена да спре нелегалната миграция. Тя е предназначена да продължи инвазията в Америка, докато изпраща милиарди долари към Украйна и други страни“, казва Тръмп.

Във вторник на Капитолийския хълм членовете на групата на „Украинския дом” се събраха, за да дадат началото на „Седмицата на Украйна” 2024 г. с гостуващи украински войници, законодатели и официални лица. Няколко американски законодатели изразиха подкрепа за Киев, включително един републиканец, депутатът Анди Харис от Мериленд. „Изводът е, че това не трябва да е демократичен или републикански въпрос. Това не трябва да е крайно десен, крайно ляв въпрос. Това е въпрос, с който всички американци трябва да се съгласят“, казва Анди Харис.

Представителят на Демократическата партия Марси Каптур обясни, че военната помощ на САЩ е необходима сега. В Европа няколко висши лидери, включително френският президент Еманюел Макрон, също са разтревожени за евентуалната победа на Русия над Украйна. „Реалната цена на руската победа е твърде висока за всички нас. Ето защо разумният отговор е да се поставим в ситуация да подкрепяме Украйна през тази и следващите години, каквото и да е необходимо, каквото и да струва“, категоричен е Макрон.

Някои експерти смятат, че руският президент Владимир Путин чака да види резултатите от президентските избори в САЩ през ноември, преди да промени курса си по отношение на Украйна, надявайки се, че подкрепата от страна на САЩ ще изчезне, съобщава Voice of America (VOA).