Безпаричие: Британски острови искат да преминат към Норвегия

Архипелагът Оркни обмисля да напусне Обединеното кралство и да стане автономна област на Норвегия, съобщиха британските медии. Местните власти обсъждат „алтернативни форми на управление“, а също и промяна на правния си статут в рамките на Великобритания, за да осигурят по-добри икономически възможности за островите.

Лидерът на местния съвет Джеймс Стокан обяви, че населението на архипелага иска да изследва своите „нордически връзки“ и да проучи как се управляват други острови със специален статут в Обединеното кралство като Гърнзи, Джърси и Ман.

Стъпката няма да е съвсем без почва, ако се стигне до отделяне – островите Оркни са били под норвежка и датска власт до 1472 г., когато са дадени на Шотландия като гаранция за зестрата на Маргарет Датска в брака й с шотландския крал Джеймс Трети.

„Много по-дълго в нашата история сме били под скандинавска власт отколкото под британска. Хората все ме спират на улицата да ме питат кога най-сетне ще се плати зестрата, че да се върнем в Норвегия“, казва Стокан пред Би Би Си. Според него населението на острова изпитва дълбока връзка със северните народи и точно сега е моментът тази връзка да се проучи.

Островитяните смятат, че и шотландските власти в Единбург и тези в Лондон са били мащеха за тях. Субсидиите на глава от населението са под тези, които получават на Шетландските острови и Западните острови. Докладът за сесията на местния съвет споменава и Фарьорските острови, които са автономна територия на Дания в Северно море.

Днес и утре въпросът ще се обсъжда в рамките на съвета. За да се стигне до реално отделяне, ще е необходима сложна комбинация от петиции, референдуми и конституционни промени не само на островите, но и в Лондон.