БЕЗЗАКОНИЕ: Пресушават Боянското блато заради строеж

В Боянското блато незаконно се прокопава канал, за да бъде пресушено и след това да се застрои. За това сигнализира група в социалната мрежа, която защитава блатото като последната останала влажна зона в София.

Теренът е с площ около 10 дка и е частна собственост. Влажната зона се образува от извор на вода, който е в долчинка и там от векове се образува малко езеро, което не се оттича. „Зоната е местообитание на различни растения и птици“, обясни арх. Жоржета Рафаилова от общинското предприятие „Софияплан“, което изследва терена. Блатото винаги е било там, в местността „Гърдова глава“ на кв. Бояна и се изследва от 30-те години на ХХ век.

Сега разкопаването е извършено от частните собственици на имота. В изявление до медиите те обясняват, че действията им са „само да възстановяват съществуващия от 1959 г. естествен отводнителен дренаж, за което не е необходимо строително или друга разрешение“. Според тях в Боянското блато се изливали фекалните води на над 200 домакинства, живеещи в съседните кооперации. Това се доказало от наличието на „огромни количества патогенни бактерии, установено от лабораторни изследвания“.

Подписка да се спаси от застрояване Боянското блато, което е последното естествено местообитание на птици в София, бе внесена в Столичната община на 11 ноември 2022 г. Инициаторите – юристът Веселин Тончев и преподавателят от Софийския университет Леонид Тодоров, донесоха папка с 1463 подписа на граждани от кв. Бояна и от цяла София с искане за обявяване на блатото за защитена местност.

През последната година строителни инвеститори активно се опитват да усвоят мястото като 1/3 от площта на блатото бе засипана с пръст. По този начин вече е превзето долното Боянско блато, където са построени няколко сгради, въпреки риска от течове в мазетата.

„Искаме Столичната община да покаже на практика, че наистина разбира уникалността на Боянското блато като местообитание на редки птици и растения и да спре да издава разрешения за строеж в съседните имоти, както и за прокарване на път там“, негодува Тончев.

Той има предвид издадено разрешение за строителство в съседен имот, граничещ от север с оцелялата все още естествена влажна зона. Като вариант за спасяването й се предлага Столичната община да изкупи имота.