BG кошмари: Пръкна се професията „балонеса“

Морските курорти вече се подготвят за новия сезон и работодателите кипят от идеи, с които да привличат повече клиенти. В стремежа си да са модерни и в крак с новостите, сред удоволствията на пазара вече се роди новата професия балонеса. Така се наричат момичетата, които работят по 4 часа на ден, нямат осигуровки, нито твърда заплата, пише „Уикенд”.

 Тяхната задача е точно в полунощ да влизат по дискотеките и предлагат на развеселените клиенти балони с райски газ, които въпреки инцидентите с пренадрусани младежи и въпреки че са забранени от закона, продължава да се харчат като топъл хляб.

Всеки работодател определя колко от балон ще изкарват девойките – предимно секси момичета на около 18 години. Мизата тръгва от петдесет стотинки и стига до левче. Ако клиентът е доволен, може да остави и бакшиш.

В Слънчев бряг и Несебър веселите балони са изключително актуални. С усмивка и усърдна работа се очаквало момичетата да заработват по 500 лева на вечер. В по-големите заведения се харчели около 1000 балона. Балонесите се движат с голяма паласка на кръста и флакончета за балони с райски газ. Не се налага да рекламират продукта, защото повечето посетители имат опит с употребата на газта, която комбинират с алкохол и други вещества.

„Работодателите са изключително изобретателни. Професията балонеса се появи съвсем навреме, защото се видя, че хората искат да се веселят до безпаметност. Иначе всички казват, че ще пият по едно, но след това питиетата стават две-три, идва ред на веселите цигари, на веселите балони.

Балоните с райски газ трябваше да бъдат забранени. Дори миналата година депутатите гласуваха промени в Закона за храните, които касаеха и райския газ. Въпреки това се продават, макар че са извън закона – няма орган, който да следи за това. Няма нещо, което да не можеш да си поръчаш на балонесата.

Ако я помолиш за „холандец” ще каже, че има приятел, на когото да прозвъни и той да достави желаната стока. Мениджърите на дискотеката осигуряват безплатна квартира на момичетата. С изкараните пари всяка жена може да покрива разходите си безпроблемно.

Балонеса и хостеса са две различни неща. Хостесите също са красиви момичета, но тяхната работа е да посрещат клиентите, да ги настаняват на подходяща маса, да приемат първите поръчки и т.н.

Балонесите започват посред нощите. Те бяха актуални и миналото лято, предимно в баровете на Варна, но тогава професията не се беше пръкнала. Има заведения, които работят целогодишно, имат си постоянна клиентела от чужденци. А западняците знаят как да разпускат. Не са свенливи, нито стиснати. Като работят работят, като се веселят – до дупка го правят.

В комбинация с алкохол или други наркотици, дишането на райски газ може да доведе до трайни увреждания на централната нервна система и парализа, но кой ти мисли. Купон да става и бизнеса да върви, нали за това са летните дни и отпускарския сезон”, коментират запознати с нощния живот по морето.

Според Националната здравна инспекция продажбата на веществото е незаконна и може да се счете за престъпление, но въпреки това наказани търговията няма. Има само предрусали, които са потърсили медицинска помощ овреме. Други припадали още при  „първата си среща” с популярния оксид, който ги приспивал от раз. Дишането на райски газ било равносилно на употребата на наркотици. Разликата била  в това, че ефектът от него траел много по-кратко време.

Макар и лек, райският газ също води до пристрастяване. Доказано е, че понижава кръвното налягане, предизвиква сърцебиене, внезапно изпускане на урина, увреждане на нервите, загуба на памет, депресия, психоза и още куп неща, за които медиците у нас отдавна алармират.

Употребата му по време на шофиране не е желателна, защото нарушава координацията и пречи на водача на превозното средство да има бърза и правилна реакция. У нас дишането на балони с райски газ продължава вече 7 години, макар че в доста европейски държави тази практика се преследва строго от закона.

„Балонесите като професия едва ли ще просъществуват дълго, но е факт, че вече се търсят в различни обяви, разлепени и по южното ни Черноморие. До сега продажбата на весел газ се вършеше от сервитьорите, които се стараеха да угаждат на клиентите си, особено на постоянните. Имаше и момчета, които висяха пред входовете на клубовете, предлагайки „нещо весело”. Има си майсторки на газта, които вършат чудеса в изготвянето на „коктейли”, като знаят дали е по-добре да дишат, пиейки водка или уиски. Човек може да угоди на душата си, ако загърби за здравето си и здравословния начин на живот.

Сред балонесите има и украинки. За тях работата ще бъде идеален шанс да се интегрират в българското общество и да си намерят подходящи съпрузи, за да имат европейски паспорти и да пътуват щастливо по света. Единственото място, където не разнасят газ е плажа, но пък там са други търговци – предлагат от снимка с маймуна до часовници със съмнително качество”, обясняват „гларуси” от родното Черноморие.