храни
храни

Бихме Германия по цени на храните

Кашкавалът у нас струва с 2 лв. повече, ябълките ни - колкото в Берлин

България победи Германия по скъпотия. Хранителните продукти в родните магазини и пазари повишават цените си главоломно, докато в берлинските бакалии същите стоки поевтиняват рекордно.

В някои от случаите храните у нас излизат дори по-солено, отколкото ако ги купим от кулинарен магазин в Германия. В някои германски вериги 400 грама кашкавал Гауда се предлага за 1,90 евро, което е около 3,80 лв., докато в България същата опаковка струва 5,50 лв.

Цената на ябълките в Германия падна драстично и се равнява на 1 лев, каквато е и по пазарите у нас. Немското издание „Билд” публикува в последния си брой списък на 87 хранителни и промишлени стоки, които са поевтинели рекордно на вътрешния пазар в сравнение с януари 2014 г.

Сред тях са зелените салати – с 44%, доматите и краставиците – 32-35 на сто. За сравнение основните хранителни продукти в страната ни са поскъпнали с 3 процента през октомври.

През миналия месец цената на градинските домати се е покачила със 17%, а оранжерийните са поскъпнали с 25,5 на сто, показват анализите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Поскъпването при краставиците е 30 на сто, на зелените чушки – 18 на сто, а на червените – с 15,7 на сто. Според анализаторите причина за тези изменения в цените е наложеното от Русия ембарго.

България е 48-а по просперитет

България е на 48-о място в ежегодната класация за най-проспериращи страни в света. Листата е публикувана от британския научноизследователски център Legatum Institute.

Страната ни се изкачва с едно място нагоре спрямо миналата година. България се класира по-напред от нашите съседи Гърция и Румъния, които заемат съответно позиции номер 59 и 60.

Общо в класацията са включени 142 държави. Лидер е Норвегия, втора е Швейцария, а трета – Нова Зеландия. В първата десетка са още Дания, Канада, Швеция, Австралия, Финландия и Холандия, като на десето място са САЩ. В този рейтинг Китай заема 44-та позиция, а Русия – 68-а.

Класацията се определя съгласно 8 показателя, сред които са мощ на икономиката, състояние на системата на националното здравеопазване и образование, сигурността на гражданите, социалните свободи, бизнес климат и система за управление.

На дъното на списъка фигурират Демократична република Конго, Чад и Централноафриканската република, която е на последното 142-ро място.