Бил Гейтс инвестира милиони в нови „климатични“ ваксини

Бил Гейтс, който отдавна е привърженик на ваксините  и на технологията за иРНК ваксини, сега финансира разработването на ваксина за борба с изменението на климата.

ArkeaBio, базиран в Бостън агро-биотехнологичен стартъп, обяви, че е събрал 26,5 милиона долара първоначално финансиране, за да „намали емисиите на парникови газове“ чрез разработването на „ваксина срещу метан“, обяви компанията в прессъобщение на 8 май.

Метанът, отделян при оригването на преживните животни,  се произвежда от полезни микроби в червата им чрез нормалната ферментация на фуражите. Идеята е да се атакуват тези полезни микроби, въпреки че са важни за здравето им, за да спрат кравите и другите животни във фермите да отделят метан.

Breakthrough Energy Ventures, основана от Гейтс, която за първи път инвестира в ArkeaBio през 2022 г., е основен донор на проекта за „климатични ваксини“.

Биотехнологичната компанията твърди, че „ваксината ще осигури иновативно, рентабилно и мащабно решение за намаляване на емисиите на метан в света, които в момента генерират еквивалента на 3 милиарда тона CO2 годишно и представляват 6% от годишните емисии на парникови газове.“

ArkeaBio твърди още, че нейният „подход, основан на ваксинация, позволява така необходимата декарбонизация на глобалните месни и млечни продукти в множество географски райони, подкрепяйки по-голяма устойчивост в селското стопанство“.

Други инвеститори в проекта за „климатичните ваксини“ са фондация „Грантъм“ за опазване на околната среда, AgriZeroNZ (партньорство между правителството на Нова Зеландия и големи аграрни компании), Rabo VenturesOverview Capital и The51 Food & AgTech Fund.

„Средствата, набрани в това финансиране, ще играят ключова роля в разширяването на научните изследвания, разработването и внедряването на ваксината, включително мащабни полеви изпитания и ангажираност по веригата на доставки“, се казва в прессъобщението на ArkeaBio.

„Изменението на климата е най-голямото предизвикателство, пред което човечеството някога се е изправяло“, заяви изпълнителният директор на ArkeaBio Колин Саут. – „Това е състезанието на нашия живот. Това увеличение на капитала ни позволява да продължим да създаваме инструментите, необходими на земеделските стопани за постигане на глобално значимо намаляване на емисиите на метан от добитъка.“

Критиците на проекта оспорват тези твърдения. Според тях „ваксините срещу изменението на климата“ не са осъществими, а вместо това ще помогнат на международни организации като Световния икономически форум, неправителствени организации като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и големите фармацевтични компании да постигнат по-голям контрол над обществото.

Имунологът и биохимик д-р Джесика Роуз коментира в интервю за The Defender: „Климатът е нещо, което може да се използва срещу всички хора, защото всички ние дишаме въздух и пием вода. Ето защо това е перфектен „елемент на контрол“, който се използва за проектиране на паника. Нова кампания за „смъртоносен вирус/ваксина“ би била по-малко ефективна по този начин, след колосалния провал на „мерките срещу Ковид-19“. За мен „изменението на климата“ е крилата фраза, за да се прикрият щетите, нанесени на околната среда от масовите замърсители.“

Скот С. Типс, президент на Националната здравна федерация, заяви, че „ваксините срещу изменението на климата“ също ще дадат на големите фармацевтични компании друг път за насърчаване на иРНК технологията.

„Такива ваксини със сигурност биха включили опасна иРНК технология, точно както сега правят ваксините за тетанус“, каза той.

ArkeaBio не е единственият проект, финансиран от Гейтс, за намаляването на емисиите на метан от добитъка.

През ноември 2023 г. фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпусна 4,5 милиона долара на базираната в Индиана биотехнологична компания за здравето на животните BiomEdit, за да „достави безопасно и достъпно решение, което последователно води до значително намаляване на емисиите на ентеричен метан, свързан с добитъка“.

Ginkgo Bioworksбиотехнологична фирма, подкрепена от Гейтс, и Elanco, която преди това получи безвъзмездни средства от фондация Гейтсстартираха BiomEdit през 2022 г.

Земеделски експерти заявиха пред The Defender, че дори ако предпоставката за „ваксини срещу изменението на климата“ е правилна, метанът, генериран от добитъка, има незначителен принос за общите въглеродни емисии.

„Тези ваксини не са необходими“, смята д-р Андре Леу, международен директор на Regeneration International. – „Те са още един разход за фермерите, което допълнително отслабва нетния им доход и го прехвърля на мултинационалните корпорации. Те се основават на много лошо разбиране на приноса на парниковите газове към изменението на климата“.

Леу отбеляза, че приносът на метана е най-много 1,6% от парниковите газове.

Експертите също така предполагат, че съществуват и други средства за намаляване на такива емисии на метан.

„Не е нужно да ваксинираме всяка крава, за да накараме имунната им система да атакува тези микроби, за да намали метана“, отбелязва друг изследовател по темата, д-р Джеймс Лайънс-Вайлер, доктор по екология, еволюция и консервационна биология.

Според него много по-логично е вместо ваксини на животните да се дават висококачествени фуражи, които са по-лесно смилаеми и произвеждат по-малко метан от нискокачествените фуражи.

Според него всяка ваксина, атакуваща имунната система на животните с цел намаляване на емисиите им на метан, може да изложи на риск здравето на животните и може също да застраши месната индустрия.

„Допълнително притеснение е, че говедата навсякъде ще развият сериозни стомашно-чревни заболявания, тъй като имунната им система ще атакува тези естествено срещащи се непатогенни организми, произвеждащи метан. Цели ваксинирани стада ще станат нежизнеспособни, а месната индустрия ще бъде унищожена. Напълно разумно е да подозираме, че това е крайната цел на това безумно начинание“, заяви д-р Джеймс Лайънс-Вайлер в интервю за The Defender.

ArkeaBio не е обявила планове за разработване на подобни „ваксини срещу изменението на климата“ за хора. Но някои големи фармацевтични фирми използват заплахата от изменението на климата, за да настояват за увеличаване на ваксинацията, която според тях ще помогне за смекчаване на климатичната катастрофа.

Фармацевтичният бизнес

В статия от април 2023 г., озаглавена „Иновациите във ваксините са критичен отговор на климатичната криза“, Томас Триомф, изпълнителен вицепрезидент по ваксините на Sanofi, заявява, че „продължаващите иновации на ваксините за борба с чувствителните към климата заболявания несъмнено ще бъдат критичен инструмент в отговора на общественото здраве“.

Статия на GSK от декември 2023 г., озаглавена „В лицето на изменението на климата, ваксините играят решаваща, но подценявана роля„, твърди, че „тъй като покачващите се температури и екстремните метеорологични събития изострят разпространението на инфекциозни заболявания, максимизирането на ролята на ваксините може да помогне за смекчаване на въздействието на изменението на климата“.

В интервю за The Guardian през юли 2023 г. Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca, заявява, че климатичната криза „засяга всички ни чрез респираторни заболявания, рак, здравословни състояния, инфекциозни заболявания“ и че „тази криза всъщност е здравна криза“.

Статия на Световния икономически форум от ноември 2023 г. дори предполага, че „изменението на климата може да помогне за разпространението на вируси като малария, денга и Зика на по-високи географски ширини и да засегне повече хора“.

Световният икономически форум твърди, че неговата инициатива за климата и здравето „помага да се разработи вид количествено определение и анализ, който ще идентифицира най-рисковите популации, така че здравната общност да може проактивно да се справи със заплахите“.

„Можем да действаме сега, за да укрепим инфраструктурата и да прокараме ваксините, които трябва да бъдат разработени, или лекарствата, които се нуждаят от повече производствен капацитет“, се казва в статията.

Фондация „Рокфелер“ и СЗО

ArkeaBio и Бил Гейтс не са единствените, които активно участват в разработването на предполагаеми решения, свързани със здравето и изменението на климата.

През май фондация „Рокфелер“ и СЗО обявиха инициатива „за култивиране на глобални мрежи за откриване на патогени и укрепване на възможностите за готовност за пандемия, включително разширяване на наблюдението за болести, влошени от повишаващите се температури и екстремното време“.

Фондация „Рокфелер“ инвестира 5 милиона долара в СЗО за инициативата на Центъра на СЗО за пандемично и епидемично разузнаване. Целта на проекта е „глобален капацитет за геномно наблюдение“ и „подобряване на откриването на огнища“.

„Изменението на климата увеличава както риска от друга глобална пандемия, така и необходимостта от сътрудничество и споделяне на данни“, каза д-р Раджив Шах, президент на фондация „Рокфелер“.

Отделно, проучване от 2023 г., публикувано в The BMJ от изследователите на Ginkgo Bioworks, предупреди, че „промените в климата и земеползването се очаква да увеличат честотата на зоонозните събития (заразяването на хора с вируси от животни – б.р.), които са причина за повечето съвременни епидемии“.

„Тази тенденция може да бъде променена чрез съгласувани глобални усилия за подобряване на капацитета ни за предотвратяване и ограничаване на огнищата“, се казва в документа, призовавайки за „бързо развитие“ на иРНК ваксини, геномно наблюдение и „наблюдение в ключови туристически центрове“.

Data.org, инициатива на фондация Рокфелер и Mastercard с финансови донори като Microsoft и Wellcome Trust, стартира Capacity Accelerator Network (CAN), която има за цел „решаване на системни предизвикателства като тези в пресечната точка на изменението на климата и здравето„.

Един от начините, по които CAN твърди, че може да постигне това, е чрез „обучение на 1 милион специалисти по данни до 2032 г. чрез глобална екосистема от академични, филантропски, социални въздействия, правителствени и частни партньори“.