бира без мая
бира без мая

Бира без мая е специалитетът на пивоварната „Кантийон“

Машини на над 100 години се използват в малката фабрика в квартал "Андерлехт"

Брюксел – София

Белгия е страна, в която се произвеждат над 350 вида бира, като точната бройка е загадка дори за най-големите познавачи и любители на пенливата напитка. Съвсем нормално е и един от музеите в столицата Брюксел да е посветен изцяло на нея. Става дума за пивоварната „Кантийон“, разположена в квартал „Андерлехт“. Собствениците от едноименната фамилия варят пиво от 1900 година и предават тайната и майсторлъка си от поколение на поколение. От началото на миналия век са и почти всички машини, които се използват в цеховете. Повечето от тях са изработени от мед и блестят от чистота.

Всъщност разглеждането на музея представлява проследяването на различните етапи при производството на бирата. Тук се варят разновидностите Ламбик, Гьоз, Фаро и Крийк. Последната е от череши и е много разпространена в цялото кралство. Тайната на пивоварите от семейство Ван Роа-Кантийон е, че не използват мая при процесите на ферментация. Вместо нея тази роля изпълняват т.нар. биобактерии, за които собствениците твърдят, че се срещат само във въздуха на този район от „Андерлехт“.

Срещу скромните за стандарта на столицата на обединена Европа 4 евро посетителите получават специален пътеводител, в който са обяснени различните процеси на производството. В цената влиза и дегустация на няколко вида бира. Веднъж годишно се организират специални дегустации с всички видове пиво, придружени с внимателно подбрани мезета, които да подчертаят различните вкусове. Ценителите плащат 13 евро, колкото струва основно ястие в ресторант от среден клас в града. Последното меню, предложено от „Кантийон“, включваше 9 вида бира, придружени от няколко вида сирена, между които пармезан, пушена скумрия, филе от сьомга, както и уникален десерт, направен с черешова бира.

За истинските ценители на кехлибарената течност (която тук има и други, съвсем нетипични нюанси като бледорозово) по-интересен обаче е организираният също веднъж в годината Ден на отворени врати. Следващият такъв ще бъде на 10 ноември. Празникът, който всъщност минава в съвсем работен ритъм, започва в неприлично ранния час 6,30 сутринта. За тези от гостите, които още не са „прогледнали“ напълно, домакините от „Кантийон“ са предвидили силно кафе и типичните за тази част на Европа кроасани. Целта е всички да са в топформа за предстоящото до 9 часа варене на бира. В следващите 4 часа се преминава към филтриране на течността, вторична обработка и изпомпване на пяната, след което бирата се охлажда. Паралелно с това върви и процедурата по почистването на дъбовите бъчви. Технологията, както и се очаква, е от 1900 година.

Характерна особеност за пивото, което се прави без бирена мая, е, че процесът на ферментация продължава и след бутилирането. За да се получи качествен Гьоз например, се смесват 3 вида бира – отлежала в бъчвите в продължение на 3, 2 и 1 години. Подборът е труден и се осъществява на базата на опита на пивоварите. Понякога се налага те да опитат продукцията в над 10 бъчви, за да стигнат до комбинацията, която е характерна за марката „Кантийон“. Технологията малко напомня тази за португалското порто, тук обаче не се добавя твърд алкохол. Въпреки това Гьоз е бира, която има голяма трайност. Тя е леко шампанизирана. За едно зареждане на пивоварната са необходими 35% пшеница (450 кг), 65% малцов ечемик (850 кг) и 22 кг хмел. Захарта, нужна за получаването на алкохолен продукт, идва от скорбялата, която съдържат зърнените култури. За да бъде извлечена максимално, пивоварите използват около 10 000 литра вода.

„Кантийон“ произвежда общо 9 вида бира: Гьоз, Крийк (черешова), Розе дьо Гамбринус (ягодова), Гран Крю Брюксел, Ирис, Винерон (гроздова), Сен Ламвинус, Фу Фун и Лу Пепе. Т.нар. бири със спонтанна ферментация са характерни и с това, че процесът трудно може да бъде контролиран изцяло от пивоваря. Ето защо при всяко варене и бутилиране (около 50 на сезон) се получава пиво с малко или повече своеобразен вкус. „Кантийон“ изнася бирата си в много страни от Европа, както и в САЩ. Използват се стъклени бутилки с ретро дизайн, а тапите досущ наподобяват тези на шампанското и останалите пенливи вина. Последната част от създаването на бирата в „Кантийон“ завършва в избата. Там бутилките са подредени в хоризонтално положение и престояват най-малко няколко месеца. През това време се получава повторната ферментация, при която „дивата мая“, която според собствениците се съдържа във въздуха произвежда въглероден двуокис, който газира бирата. Това е и моментът, в който потомците на основателя Пол Кантийон обявяват тържествено, че новият Гьоз се е родил.