FILE PHOTO: Representation of bitcoin cryptocurrency is seen in this illustration taken January 11, 2024. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Биткойн рекорд: Цената на токена премина 71 000 долара

Биткойнът поскъпна с цели 160% от октомври 2023 г. насам

Основната криптовалута биткойн за първи път преодоля нивото от 70 000 долара, достигайки нов исторически ценови връх от около 71 300 долара. Драматичното поскъпване на биткойна с почти 160% от октомври 2023 г. насам, от които цели 44% само през февруари и началото на март, бележи рязък контраст с 2022-ра, когато пазарът на цифрови активи беше потопен в 18-месечна „криптозима” с оглед на поредица от корпоративни фалити и скандал на пазара на криптоактиви.

Одобряването през януари на 11 спот борсово търгувани фондове в биткойни от страна на американската Комисия за борсите и ценните книжа извади криптовалутите от 18-месечно „зазимяване” и ги изстреля във висините. Само през миналата седмица в десетте най-големи спот биткойн фондове са се влели 2,2 милиарда долара, като над 2 милиарда са отишли в iShares Bitcoin Trust на BlackRock.

Оптимизмът около биткойна се предава и на други криптовалути. Така например етерът е поскъпнал с около 60 на сто от началото на годината. Много анализатори обаче продължават да предупреждават, че криптоактивите си остават все така спекулативни и волатилни и дават за пример факта, че след като във вторник биткойнът достигна поредния си рекорд, впоследствие бързо спадна до ниво от 60 000 долара, губейки 10 на сто от цената си.