Бивш зам.-министър изпадна от „Автомагистрали“

В пороя от новини и тревоги незабелязано приключи конкурсът за директори в печално известното държавно предприятие „Автомагистрали“. Утвърдени са три имена – две познати и едно ново. Дружеството, което стана емблема на схемите за заобикаляне на обществените поръчки чрез „инхаус“ възлагане,  е едно от най-ветровитите места в държавата – всяко ново правителство сменя директори, и с конкурси, и без.

След поредица скандали, уволнения и назначения „Автомагистрали“ започна 2023-та година с пъстър петчленен директорски екип, в който влизат експолицай, бивш зам.-министър с филологическо образование, млада дама, утвърдила се като „дялан камък“ по времето на ГЕРБ. Печелившите в току-що приключилия „кастинг“ за директори, проведен от Министерството на регионалното развитие (МРББ е принципал на „Автомагистрали“ ЕАД), са Иван Станчев, Ивелина Крушкова и Калин Янков. От ръководството е отстранен бившият зам.-министър  Захари Христов.

Кои са победителите?

Иван Станчев и Ивелина Крушкова всъщност запазват досегашните си позиции, но след конкурса вече са подсигурени с петодишни мандати. И двамата са в борда от края на авуст миналата година.

Станчев се озова в „Автомагистрали“ първо като шеф на отдела „Укрепване на свлачища“ през юни 2021 г. – изненадващо, като се има предвид, че преди това е работил в предприятие с доста по-различен профил – „Летище София“. Стана изпълнителен директор на пътната фирма по времето, когато начело на МРРБ бе Виолета Комитова, а сегашният министър Иван Шишков бе неин заместник. После Станчев бе освободен от редовния министър Гроздан Караджов, но след като Шишков пое ресора, го върна в ръководството на „Автомагистрали“.

Влизането на Крушкова в борда миналата година също бе коментирано като изненада, защото е с нулев опит в пътностроителната сфера. Работила е в две важни комисии – за защита на конкуренцията и за финансов надзор, както и в единствената държавна банка ББР. Била е и в управата на държавната компания „Индустриални зони“.

Кариерата й се развива при управлението на Бойко Борисов, но някои сочат и „президентска връзка“. Николай Крушков, брат на съпруга й, оглавяваше кабинета на Пламен Узунов, когато Узунов през 2017 г. бе назначен за шеф на МВР в първия служебен кабинет на Румен Радев, припомня „Капитал“. Узунов е сред най-доверените хора на Радев и понастоящем е секретар на президента.

Третият победител в директорския конкурс е Калин Янков – досегашен началник на отдел „Доставки“ в „Автомагистрали“.

Местата си в съвета на директорите запазват Валентин Трифонов и Гено Георгиев. Те бяха назначени след конкурс още през 2021 г. и имат 5-годишни мениджърски договори до 2026 г. 

Валентин Трифонов, който е председател на борда, е юрист по образование. Работил е в Агенцията по вписванията и в Агенцията за електронно управление.

Гено Георгиев, зам.-председател на съвета на директорите, има най-дълъг стаж като полицай –  10 години в Дирекция „Национална Служба Полиция“ и в „Столична Дирекция на Вътрешните работи“.  Освен това е бил е юрист в „Евромаркет груп“, работил е в дирекция „Проблемни активи“ в ПИБ, а през 2017-2020 г. и в „Автомагистрали“.