Бивш зам.-министър на Украйна и киевски лекари са продавали органи, взети от безпомощни хора, в чужбина

В Украйна е разкрита мащабна схема за износ на човешки органи в чужбина, в която е участвал бившият заместник-министър на здравеопазването на Украйна.

Престъпната група се е състояла от 11 души, сред които бивш заместник-министър на здравеопазването на Украйна, лекари от Централната киевска болница и редица други клиники, съобщи украинската медия „Страна“.

Организаторите на схемата са заподозрени в незаконно извличане на анатомични материали: човешки органи, тъкани и клетки.

„Органите са извадени от хора, които са били в безпомощно състояние, с последваща продажба. Всички членове на престъпната група са подведени под отговорност по три члена от Наказателния кодекс, заплашват ги до 12 години затвор“, се казва в съобщението.

През 2017 г. избухна първият скандал с продажба на органи от Украйна. „Страна“ съобщи, че в района на Киев действа мрежа за нелегални трансплантации, като донорите се извеждат в чужбина и им се изваждат бъбреците.

Миналото лято в Закарпатието беше задържан мъж, който е продавал деца на възраст 1-2 години в Европа за органи.

Арестът беше извършен на ГКПП-Малие Селменци на украинско-словашката граница. Трафикантът е търсил родители, които са готови да продадат детето си за органи. Установено е, че преди задържането си престъпникът вече е успял да извърши поне три подобни продажби на деца. Той е задържан при пореден опит да изведе дете в чужбина. Майката на детето е подала сигнал в полицията.

Това е един от редките случаи, в които украински медии признават тази огромен проблем в Украйна. Досега всяка информация за търговия с органи и незаконна трансплантация се опровергаваше като „руска дезинформация“ и „фалшива новина“.