Бившият директор на CDC: Мога да го направя силно заразен за хората, птичият грип ще е Голямата пандемия (ВИДЕО)

Бившият директор на американския Център за контрол на заболяванията (CDC) д-р Робърт Редфийлд предупреди, че в момента се извършват опасни експерименти с птичия грип.

„Очевидно най-много се притеснявам от птичия грип. В момента са необходими пет аминокиселинни промени, за да може ефективно да зарази хората. Това е доста тежка видова бариера – но този вирус вече е в 26 вида бозайници, както наскоро видяхте в говеда. Но в лабораторията бих могъл да го направя силно инфекциозен за хората само за месеци“, каза Редфийлд в интервю за NewsNation.

„Това е истинската заплаха. Това е истинската заплаха за биосигурността, че тези университетски лаборатории правят биоексперименти, които умишлено модифицират вируси – и мисля, че птичият грип ще бъде причината за Голямата пандемия – където те учат тези вируси да бъдат по-инфекциозни за хората“, предупреди Редфийлд.

Преди дни от министерството на общественото здраве и околната среда в Колорадо съобщиха, че наблюдават 70 работници в млечна ферма заради съмнения, че могат да имат птичи грип.

Един от тези проекти, за които предупреждава Робърт Редфийлд, е проект на САЩ за $1 млн. Той цели да направи птичия грип по-заразен въпреки съмненията, че подобни експерименти доведоха до Ковид.

Изследването в сътрудничество с китайски и британски учени включва заразяване на патици и гъски с различни щамове на вируса, за да станат по-заразни, и изучаване на потенциала на вирусите да „прескачат на бозайници“, показват документи за проекта.

Финансирането на изследването на птичия вирус е започнало през април 2021 г. и е планирано да продължи до март 2026 г.

В допълнение към продължаващите опасни експерименти с модификация на вируси в САЩ, миналата седмица на сайта на Белия дом се появи съобщение за новите правила за изследвания на биоагенти и патогени с потенциал да предизвикат пандемии.

„Спешните“ изследвания с двойна употреба на биоагенти и токсини, както и на патогени с потенциал да причинят пандемия вече ще бъдат освободени от надзор. Това пише в правилата, публикувани от администрацията на Байдън на 6 май, озаглавени „Политика на правителството на САЩ за надзор на изследванията с двойна употреба, пораждащи безпокойство, и патогените с повишен пандемичен потенциал“.