Бившият PR на ПП Диана Дамянова: Смятат ни за идиоти, летят надолу

Асен Василев призна, че решението да отидем на предсрочни избори, е тяхно, казва експертът

* Асен има много лош изказ. Но изказването, че  „няма морален проблем“, когато има труп, е чудовищно
* Проблемът на ПП е лидерството на тази партия, а тя друго, освен лидерство, няма
* Избират Делян Пеевски за враг, защото са млади и неуки. Не знаят, че без ДПС, можеше да има гражданска война. Неприемливо и вредно за демокрацията е да обявяваш ДПС за враг
* Кирил и Асен са заобиколени от „Групата на Венко-Сабрутевците“, които викат: „Браво, шефе, страшно го каза“!
* Смятам, че ще се роди някаква политическа конструкция, която да даде възможност на ГЕРБ и ДПС да направят правителство

– Г-жо Дамянова, да започнем с един от последните скандали в предизборната кампания. Мястото на катастрофата край Аксаково, където на 16 май автомобил на НСО, в който пътуваше съпредседателят на ПП Кирил Петков, е прясно асфалтирано. Що за действие е това и мислите ли, че някой има желанието да пречи на разследващите органи чрез заличаване на следи?

– Ако някой се е опитал да направи услуга с този ремонт на пътя, то той е създал пореден проблем. Доколкото познавам тези хора, те са в състояние наистина да кажат: „давай, давай, давай…“,  но се надявам да не са го направили. Защото в противен случай, на фона на всички останали скандали, това може и да ги довърши. В България много неща се случват от глупост. Така че, напълно е възможно активист от АПИ да го е направил. Безумно е и ПП ще си платят сметката, дори и да не са те. Това е истината.

– На 19 май Асен Василев втрещи всички.  Няма морален проблем в катастрофата, каза той, въпреки че в инцидента загина човек. Има ли право политик, който не уважава и не цени човешкия живот, да управлява съдбата на цяла държава?

– Асен има много лош изказ. Но изказването, че  „няма морален проблем“, когато има труп, е чудовищно. Надявах се да е извадено от контекста. Затова отново изгледах записа и за съжаление, той си е съвсем истински. Между другото, в същото изказване Асен казва нещо много по-страшно. След като многократно всички им обяснихме, че българският народ ще накаже този, който отива на изборите доброволно и зарязва властта, в същото изказване Асен заявява: ами стана така, че ние най-после решихме да попитаме народа.

Вижте, те ни смятат за идиоти. Проблемът на лидерството на тази партия, а тя друго освен лидерство няма, можем да разделим в две части.

Първата част се състои от двама-трима души, които нямат допир с реалността, освен със собствените си глави. Те са заобиколени от хора, които са незнайни, немислещи, неможещи, както аз ги наричам „Групата на Венко-Сабрутевците“. Те викат: „браво, шефе, страшно го каза“. При тях няма вътрешен диалог. Те взимат решения, правят нещо и след това казват: „Ау, какво стана?“ и започват да търсят друго решение.

Следващият проблем е, че при тях липсва дори средносрочно планиране. Нещо, което е абсолютно задължително в политиката, в спорта, в бизнеса. Защото след обещанието следва и отговорността за случващото се. Аз им казах в прав текст, че правейки кампания срещу Борисов, те си затварят вратата пред него и ако пак я отворят, хората ще ги накажат.
Всичко това започва да се случва.

– Медиите са виновни, казва Василев. А пък публична тайна е, че от години действа едно задкулисно Министерство на истината. То се показа ясно за пореден при реакцията на конкретни медии и НПО-та спрямо официална среща между посланиците от страните на ЕС и ръководството на третата по големина българска парламентарна формация. Нормално ли е това?

– ПП има голям политически проблем. Защото на тях, излизайки от клопката, в която бяха попаднали, наречена „сглобка“, им трябва враг за да продължат. И те избират врагът да бъде Делян Пеевски. Понеже са млади, неуки са. Те не се интересуват от нищо, което е било преди тях. За тях историята на човечеството е започнала през 1990 г., когато са се родили. Или малко по-рано.

Тези хора не знаят, че българският мирен преход се дължи на съществуването на ДПС. Защото иначе ние щяхме да имаме гражданска война.

– А пиарите не им ли го казват?

– Те нямат пиари. При тях има хора, които не умеят да им противоречат. Найо Тицин и Асен Григоров не са „Венко-Сабрутевци“. Но те не успяват да доминират на глупостите им. Освен това ти трябва да се опитваш по някакъв начин да изпреварваш събитията. Ако си спомняте, преди 5 години медиите спряха да обичат Бойко Борисов и той се изнерви. Започна да се сърди, да им противоречи. От което обаче по някакъв начин израсна. Сега те са в този режим. Виновна им е социологията, която била фалшива, медиите, които са купени, а те са целите в бяло и са напълно невинни. Нека само да кажа, че в рамките на 8 часа извършиха две чудовищни глупости.

– Вероятно имате предвид скандалния запис, публикуван в „Афера“, от който става ясно как съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обсъждат събирането на партийни пари за предишните избори. Говорят за „неофициален кеш в торби“ и за милиони. Това ли са „моралните стожери“ и това ли е „промяната“, за която Петков и Василев твърдят, че се борят?

– Този запис стана допустим за белите медии благодарение на тях. Ти не можеш да публикуваш нещо, ако нямаш източник. Но ПП взеха и препубликуваха записа с думите: „Ами това е положението, тогава нямахме, дори и сега нямаме“. И легитимираха записа.

В следващия момент той се появи в сутрешните блокове на националните телевизии. И малко преди обяд на 21 май ПП пуснаха становище, че записът е манипулиран. И какво да прави бедният избирател? Имало ли е запис, кеш, манипулация? Тези въпроси ние нямаше да си ги задаваме, ако те не бяха легитимирали записа.

– От него става ясно, че в разговора се включва и Пламен Бобоков. Как един партиен лидер моли бизнесмен да направи каквото може, за да попълни партийната каса, както може – официално, неофициално. Тези чутовни зависимости поставят въпроса – не е ли промяната отдавна приватизирана от известните през прехода приватизатори, сред които и Прокопиев?

– Всички партии правят това, но не по този вулгарен начин. Дълбоко съм убедена, че българската политическа система е доста гнила, тя е зависима от родния бизнес и разчита само на него по време на избори. Наскоро видях, че ГЕРБ има 26 млн. лева в банковата си сметка, тоест при тях има пари.

Не знам обаче във въпросния разговор говореше ли Бобоков. Въобще, целият запис е едно мазало.

– Неотдавна казахте, че Лена Бориславова е нанесла най-голямата вреда на ПП, определяйки общото управление с ГЕРБ като „сглобка“. Кои, според Вас, са големите грешки на ПП по време на „сглобката“ и сега в кампанията, които ги повлякоха надолу?

– Първата им грешка беше през 2022 г., когато издигнаха лозунга: „Никога повече с Борисов“. Няма как да спечелиш избори с категоричното становище, че няма да управляваш с Борисов и след това да си с него в изпълнителната власт. Това е първият проблем. Вторият е, че те не уважават българина. Смятат, че той е тъп и затова, като му кажеш, че това не е коалиция, а „сглобка“, той ще се хване. Но той не се хваща.

И проблем номер три: в деня, в който си се разглобил, както разбираме от тях, тези хора отново стават изверги, с които ти нямаш нищо общо. Поне според Асен Василев.

– Ще катастрофира ли „Промяната“ на изборите, след катастрофалния си старт – и със случката с детето на Божанков, и с трагедията в Аксаково?

– Социологията е абсолютно точна наука и дава тренд. Трендът на ПП–ДБ в резултат на разглобяването беше надолу и в момента всяко едно от тези неща, за съжаление, пада в ракурс. Трябва да направят чудо, за да могат да излязат от този режим, за да запазят мястото си на втора политическа сила.

– ГЕРБ категорично заяви, че следващото управление ще е при ясна коалиция и с ярки политически личности. Как според Вас ще изглежда следващият кабинет?

– ГЕРБ е напълно изпран и изсушен. Вече се говори за Борисов като за вероятен бъдещ министър–председател. В този смисъл изпирането, за съжаление, е абсолютно тотално.

Не знам дали в страната има гражданска енергия, която е в състояние да формира едно правителство между ГЕРБ и ДПС. Лично аз смятам, че ще се роди някаква политическа конструкция, която да им даде възможност да направят правителство.

Но ДПС няма проблем с легитимацията, тъй като тази партия има електорат и ако ние продължаваме да обявяваме ДПС за враг, това е изключително лошо за бъдещата демокрация.

Преди 30 години изгонихме тези хора от родните им домове. Ние, българите, не ги защитихме тогава. Немислимо е да ги обявяваме за врагове. Там има учени, хора с професии, хора, които вярват, че тази партия е защитила живота на техните деди и бащи. Да обявяваш ДПС за враг е напълно неприемливо. Казвам това и в качеството ми на доктор на историческите науки.

Назаем от „Стандарт“, заглавието е на Novinar.bg