Блинкен пристигна изненадващо в Киев

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна днес на изненадващо посещение в Киев. Необявената предварително визита има за цел да покаже солидарността на САЩ към Украйна, която се бори да отблъсне тежките руски атаки по североизточната си граница. Москва откри нов фронт недалеч от Харков и постави под още по-голямо напрежение претоварените украински сили.

 

Посещението на Блинкен е първото на високопоставен американски служител в Украйна, след като миналия месец Конгресът прие дълго отлагания пакет от военна помощ за страната на стойност 61 млрд. долара. От Белия дом съобщиха, че новата американска военна помощ вече е на бойното поле.

„В деня, в който законът влезе в сила, президентът подписа пакет от милиарди долари. Част от това оборудване вече е на бойното поле. В петък Байдън подписа и друг пакет. Част от оборудването по него ще бъде доставено тази седмица”, коментира Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ.

Президентът Володимир Зеленски е поискал от Съединените щати още две батареи системи за противовъздушна отбрата „Пейтриът“ за Харков. През последните седмици градът стана цел на руски удари – включително и днес, когато 12-етажна сграда във втория по големина украински град, беше поразена. Ранени са 17 души.

Визитата на Блинкен идва в труден за Украйна момент – Русия започна офанзива именно в района на Харков, което предизвика страхове, че Киев може да загуби част от територията си накара хиляди украинци да бягат от домовете си.

 

„Ние сме твърдо решени заедно с много други партньори на Украйна да гарантираме, че ще успеете на бойното поле. Също толкова решени сме с течение на времето Украйна да се изправи здраво на крака във военен, икономически и демократичен план. Една силна, успешна, процъфтяваща, свободна Украйна е най-добрият възможен упрек към Путин и най-добрият възможен гарант за вашето бъдеще“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„Искам да обсъдим гаранциите за сигурност, работата на нашите екипи по тези гаранции и среща на върха за мир, която е много важна за нас. Нуждаем се от участието не само на Съединените щати. Нуждаем се от президента Байдън, а също и от вашата помощ, за да привлечем възможно най-много държави към тази среща на върха“, посочи от своя страна