Блокирани подстъпи и изходи на магистралите: Фермерите удължават времето на протестите си (СНИМКИ)

Недоволството им е съпроводено със струпване на тежка техника на много места в страната

Протест на фермери в цяла България. Безсрочни протестни действия обявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Недоволството е заради декларираните от правителството мерки, които предвиждат подкрепа за фермерите само срещу доказване, че в последната година са работили на загуба.

Зърнопроизводителите предупреждават, че ще увеличават с всеки изминал ден времето на протестни действия, докато не бъдат приети исканията им.

 

 

На този фон парламентарната комисия по земеделие се събира на изнесено заседание в аграрното министерство, за да обсъди мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора.

Недоволството на фермерите е съпроводено със струпване на тежка техника на много места в страната.

В продължение на два часа движението е блокирано на десетки горещи точки. Спрян беше трафикът на подстъпите и изходите от магистрали, по основни пътища, както и край гранични контролно-пропускателни пунктове.

Добрич и Русе

Повече от два часа остава затворен пътя към граничния пункт „Кардам“. Тежкотоварни камиони изчакват в Румъния, тъй като няма как да преминат през него. Още на две места има протести и блокажи в областта – при Карапилет и на граничен пункт „Дуранкулак“.

„Трябва да отпадне „Зелената сделка“. Не е правилно да оставяме 4% непроизводствени площи. В нашата държава това са около 1 милион и 200 хиляди декара площи. Това са над 300 милиона загуби за държавата – пропуснати ползи“, заяви земеделският производител Николай Алексиев.

 

 

Пчелари също изразяват своето недоволство, а в Русе земеделските производители блокираха движението в района на „Дунав мост“ и на още две места Русе-Бяла. Според тях държавата е променила първоначалните уговорки.

Бургас

Още през уикенда зърнопроизводители в Бургаско се оплакаха, че на места в районните управления им отказват разрешения за протест с мотива, че сме в епидемична обстановка.

Сутринта идващи за протеста на пътен възел „Българово-Камено“, където е отбивката за магистрала „Тракия“ бяха спирани за проверка. Това забави, но не спря протеста. Два от подстъпите към магистралата бяха блокирани. Това доведе до напрежение  между протестиращите и шофьорите.

 

 

Земеделците не са съгласни с предложението на правителството – да бъдат подпомогнати само производителите, които докажат загуба. Според тях на практика това е невъзможно.

 

 

Пловдив

Над 100 тежкотоварни машини – трактори и комбайни, бяха на протест в Пловдивско. Те затвориха колелото на село Труд, като останаха на място повече от час. Те категорично не са съгласни, че ще се изплащат субсидии само на хора, които докажат, че имат загуби една година назад.

На протеста днес има не само зърнопроизводители от Пловдивска област, но и зеленчукопроизводители, оризопроизводители. Лозарите обясниха, че българското вино е направено изцяло с чужда продукция.

„Аз съм тотално фалирал – един от  дребните земеделци съм аз, човек съм с 1000 декара. Миналата година беше най-голямата загуба, защото цените на торовете и препаратите скочиха с 300 процента, а от войната с Украйна стана страшно – почти всички сме с пари назаем, кредити ,за да оцелеем“, посочи Борис Къцов, зърнопроизводител.

„Навсякъде се говори за големи печалби, субсидии, европрограми, мииарди, ама никой не споменава ние какво даваме в страната – даваме милиарди левове ренти, огромни заплати“, коментира Райчо Филев, оризопроизводител.

„От цяла Европа ни заливат отвсякъде с какви ли не плодове, зеленчуци, зърно. Ние искаме нашите деца да ядат български плодове, български хляб“, заяви Васил Буров, зеленчукопроизводител.

„Петолъчката“

А колана от ТИР-ове се образува на пътния възел „Петолъчката“, след като недоволни фермери блокираха трафика. Полицаи регулират движението, което е изключително интензивно. Осигурени са обходни маршрути.

Финансиране и политика

„Финансирането може да инструмент, но то не може да е дългосрочна мярка, когато политиките са сгрешени. Те ще изискват ново и ново финансиране“, каза вицепремиерът Илияна Йотова.

„Говорим как ще бъдат субсидирани производителите. Как ще се регламентира пазарът с вноса от трети страни, защото европейският пазар става неконкурентноспособен заради регулациите. Тук не е въпросът кой колко пари е получил, кой протестира в навечерието на ротацията, което беше най-смешният аргумент, а да се защити интересът на българските земеделци“, посочи тя.

„При подписването на договора за ЕС бяха направени пропуски, които виждаме днес. Трябва да европейско ниво да бъдат защитени интересите на земеделците“, допълни Йотова.