Блокирани: Тирове чакат с дни на границата на „Дунав мост II“,

Проблемът е възникнал на 5 януари

Повече от 24 часа десетки български камиони, натоварени със стока за Австрия, не могат да минат нашата граница на „Дунав мост II“, тъй като не ги пускат. За това алармират от Камарата на автомобилните превозвачи.

Представител на камарата обясни, че проблемът е възникнал на 5 януари. „Колеги от цяла България се обадиха, че са им спрели камионите на границата в цялата страна“, заяви Петко Ангелов.

Служителите на митниците обяснили на шофьорите, че такива нареждания са получили. 24 часа над 100 камиона са стояли блокирани. „Не дадоха да се върнат камионите и прибраха документите на шофьорите на границата“, обяснява още той.

Според думите на Ангелов им е било обяснено, че австрийските товари са спрени заради ситуацията, в която се намира България, свързана с шенгенското пространство.

Ситуацията на „Дунав мост II“ показва 5-километрова колона от камиони. Натоварените машини се движат, но изключително бавно. „Чакам от приблизително 2 часа. Подготвил съм се за не по-малко от 12 часа. Много е. В четвъртък трябва да разтоваря и няма да успея“, каза Иван, шофьор.

От Агенция „Митници“ уточниха, че се извършват засилени проверки по всички пунктове. Вижте какво още пише в позицията им.

„От началото на годината Агенция „Митници“ извършва засилени проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и на територията на цялата страна. За първите пет дни на годината са извършени общо над 6364 проверки на различни видове превозни средства, включително транзитно преминаващи през страната.

Използват се всички методи за митнически контрол – физическа проверка, сканиране с рентгенови системи, документален контрол. Проверяват се както превозваните стоки, така и кабините на товарните автомобили, леки, лекотоварни автомобили и автобуси.

В рамките на проверките за първите пет дни на годината в нарушение на митническото и акцизното законодателство са установени близо 100 000 къса цигари, над 100 литра алкохол, 1500 кг прах за пране, 5429 електрически инструменти и  10 500  детски играчки. Всички изброени стоки са задържани при опит за внос в страната или при транзитни превози към Западна Европа. 

Засилени проверки се извършват и на излизащите от страната превозни средства. При контролните действия са установени общо над 61 000 артикула – електронни наргилета, пълнители за електронни наргилета, ветеринарни лекарства и очила. Стоките са пътували от Австрия към Турция, но не са били надлежно декларирани.

При съвместна проверка с Гранична полиция в района на ГКПП Ферибот Видин в микробус с българска регистрация са установени и шест лица – сирийски граждани, пътуващи в специално изграден тайник. По предварителни данни лицата са превозвани в посока Австрия.

Продължава и засиленият контрол по пътната мрежа на страната, съвместно с МВР и други компетентни органи“.