БНР свали от ефир интервюто с Митрофанова

Петър Волгин обясни, че причината била намесата на депутата от ДПС Делян Пеевски

Интервюто на руския посланик Елеонора Митрофанова за предаването „Политически НЕкоректно“ с водещ Петър Волгин няма да бъде излъчено днес. В началото той обясни, че решението е на Програмния съвет на Българското национално радио, а причината била намесата на депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

В действителност позицията е на парламентарната група на Движението за права и свободи, а не лично на санкционирания по закона „Магнитски“ за корупция депутат. Волгин определи решението на 16-членния съвет като цензура (похвали единственият въздържал се, но името му така и не беше казано) и се сравни с Джордано Бруно, преследван от инквизицията.

 

Вместо това гост е генералният директор на БНР Милен Митев. Волгин изрично подчерта, че Митев нямал никакво отношение към спирането на интервюто и не знаел кои са хората от Програмния съвет. Другият гост е Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии, която каза, че не знае какво се иска от СЕМ.

Вчера на страницата на предаването във „Фейсбук“ той нарече „стадо“ партиите ГЕРБ, Продължаваме промяната и Демократична България и предупреди Пеевски, че може да се кае за действията си. „За това какво ще се излъчва по радиото решават работещите в него“, написа още Волгин, след което точно работещи в БНР решиха да бъде спряно интервюто.

Волгин каза още, че интервюто е било записано, защото така постъпвали в предаването в подобни случаи. Това не беше обявено в анонса за гостуването на Митрофанова, но в петък фоторепортер на „24 часа“ е видял руският посланик да излиза от БНР и това разкри, че тя е била там за записа.

Водещият обясни, че интервюто е обсъждано при планирането в програма „Хоризонт“ и никой никога не бил казал, че има проблем тя да гостува. „Около 10 вечерта ми се обади една колежка и ми каза, че в 8 сутринта в събота се свиква извънредно Програмния съвет. Специално на мен и екипа ни е забранено да публикуваме интервюто в каквато и да е форма и където и да е и да го даваме на когото и да е“, допълни той с коментар „Толкова за свободата на словото в България“.

Веднага след което цитира част от разговора с руския посланик – как я попитал защо в Русия по държавните медии не може да се критикува властта, а тя отвърнала с въпрос къде по света има пълна свобода на словото. Волгин ѝ казал, че фактът, че тя гостува в БНР в неговото предаване е доказателство за свободата на словото в България.

„Няма демокрация там, където се рушат паметници“, каза водещият в краткото си встъпително слово и повтори почти едно към едно позициите на БСП и симпатизиращи на Владимир Путин български партии