БНТ избухна след финансовите претенции на Ивайло Захариев

След като преди дни актьорът със спорни качества Ивайло Захариев обяви, че съди БНТ, без да изясни точната причина, днес стана ясно, че както можеше да се очаква, спорът е финансов. От обществената телевизия излязоха със становище, в което наричат „прекомерни“ претенциите на изпълнителя на ролята на Мартин. В момента „Под прикритие“ за пореден път може да се гледа в късната вечерна програма на БНТ1.

„БНТ, изцяло в съответствие със Закона за авторското право и сродните му права и практиката в кинопроизводството, е заплатила на г-н Захариев и останалите носители на авторски и сродни права върху сериала отделни възнаграждения за създаването му, за излъчването му в програмите на БНТ и за разпространението му в чужбина и в каналите на други български медии, които възнаграждения са справедливи“, се казва в становището на БНТ.

„Възнаграждението за разпространение на сериала в чужбина, спрямо което са основните претенции на г-н Захариев, е определено като процент от приходите и изплатено в съответствие с постъпилите суми в БНТ от световния дистрибутор. Не отговарят на истината твърденията в медийните публикации, че „имало 6 милиона лева печалба от сериала „Под прикритие“ и че същата била укрита.

Сумата, постъпила като приход (а не печалба) в БНТ (и предмет на одити и съдебни експертизи), от световната дистрибуция е в пъти по-малка, като от нея, спрямо договореното с г-н Захариев и останалите правоносители, е отчислен съответният процент и сумата е изплатена чрез Сдружение „Артистаутор“, което е регистрирана организация за колективно управление на правата на артистите“, пишат още от „Сан Стефано“ 29.

В решението си Софийският градски съд (СГС), след като подробно е анализирал договореното между страните и приходите на БНТ от разпространение и след като е изслушал няколко експертизи, е приел, че определеното възнаграждение на г-н Захариев от разпространение на сериала е справедливо и няма основание договореното между страните да бъде обявено за нищожно.

Съдът единствено е осъдил БНТ да изплати на ищеца допълнително възнаграждение от около 2 500 лв., което е на база на постъпилите междувременно допълнителни приходи от дистрибутора, и което е минимална сума на фона на прекомерните претенции на ищеца, отхвърлени от съда. Решението на този съд е в унисон с решенията на СГС и САС по подобен спор с един от операторите на сериала, където и двете инстанции също приеха, че определеното възнаграждение е справедливо и в съответствие със закона, а договореното не е нищожно“, завършва позицията на БНТ.

Преди дни с пост в ТикТок Захариев коментира, че по повод поредното излъчване на „Под прикритие“ иска да съобщи на зрителите, че съди БНТ. „А днес разбирам, че съдията по делото е излязла с решение в моя полза. Обаче това решение по-скоро ме кара да се ядосвам, да се чувствам омерзен, обиден.

Защо тази нищожност на решението ме кара да наистина да кипя от емоции, която не ми дава възможност да структурирам, да разкажа какво се случва. Ще изчакам няколко дни да си избистря мозъка и да разкажа всичко подробно – защо се стигна до дело, защо ще се боря на следваща инстанция, защо няма да се предам до край!“, заяви още повярвалият си актьор.