Бойко Борисов реши – ще си даде имунитета

В рамките на час лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов преобърна на 180 градуса мнението си своя депутатски имунитет – най-напред заявяваше категорично, че няма да го даде, после внезапно реши да се откаже от него. Решението му дойде, след като БСП успя да прокара в програмата на парламента проект на решение, с което Народното събрание да му го свали.

Най-напред сутринта той говори пред журналисти – с ярост, станала вече обичайна за него – как го „развеждали като мечка в прокуратурите“, където го разпитвали дали е чел вестник „Марица“ и списание „Лайфстайл“; какво е имал предвид, когато казал пред медиите, че след 5 години ще се ожени; както и защо е искал оставката на бившия главен прокурор Иван Гешев. Той пък питал прокурорите защо викат него, а не са потърсили останалите значими политически фигури като Румен Радев, Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Слави Трифонов.

„Колегата отзад (един от журналистите – бел.а.), понеже изпълнява някакви поръчки, ме пита дали ще си дам имунитета. На съучениците на Гешев няма да го дам!“, извика накрая Борисов, като грубо определи като „поръчка“ съвсем нормален и оправдан журналистически въпрос. И после заяви, че „моя имунитет ми го дава българският народ, слагайки ме на първо място и на избори, и като политическа личност“.

Около час по-късно Борисов преобърна напълно позицията. Той свика спешен брифинг в парламентарните кулоари, на който заяви, че ще се откаже от имунитета.

А изглежда никой не работи в парламента по казуса с имунитета му – вчера временната комисия за имунитетите се провали в опита си да проведе първото си заседание, а срокът на работата й изтича след по-малко от две седмици.

Що се отнася до вчерашното изявление на Гешев, че стартира консервативно движение, в което той замеси името на Борисов, герберският водач със самочувствие обяви: „Досега поне 20 политически проекта са почнали на мой гръб.“